latinica  ћирилица
31/10/2018 |  18:29 ⇒ 01/11/2018 | 11:11 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga Emira Kusturice "Šta mi ovo treba" (FOTO)

U Banjaluci je promovisana knjiga "Šta mi ovo treba", proslavljenog režisera Emira Kusturice. Riječ je o njegovoj trećoj knjizi, satkanoj od dnevničkih zapisa u posljednjih 25 godina - od rata u Bosni i Hercegovini, pa do današnjih događanja.

"Šta mi ovo treba", prema riječima poznatog režisera, potencijalno je pitanje koje lako može da se pretvori u egzistencijalno stanje i nikako ne treba odgovarati na to. U knjizi je, ali i u njegovom životu, kako kaže, mnogo toga don-kihotovsko, kao i u shvatanju ideje o životu koja ne može da bude bez minimalne doze idealizma i formalnog projektovanja budućnosti. 

"Na nesreću, mnogi posrnu nasred puta, ne kao Don Kihot koji se tek na kraju života pitao šta mi je ovo trebalo, a poslije toga je obolio i umro. Јa sam se pitao šta mi ovo treba i velika je razlika te složenice koja se stavlja u prošlo vrijeme i u ovo sadašnje u kome je to u stvari izraz egzistencijalnog stanja gdje se ne odgovara na to pitanje, već postavi ta teza i živi s njom", rekao je Kusturica.

Milorad Dodik na promociji knjige Emira Kusturice (Foto: RTRS)

O Kusturici i njegovoj knjizi govorili su književnik Ranko Risojević, izdavač Manojlo Vukotić, ali i akademik Matija Bećković. Kusturičine dnevničke zabilješke, kaže Bećković, “imaju važnu i opominjuću pozadinu, koja može da nagovijesti nešto što se nadvija nad svijetom”.

"Malo mu je što režira, pjeva, svira, savjetuje predsjednike, projektuje i podiže gradove. On još i piše... A ja sam samo pisao i on je udario na to moje posljednje utočište", istakao je Bećković.

Prisutni građani na promociji knjige Emira Kusturice (Foto: RTRS)

Promociji knjige prisustvovao je i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, poručujući da je ovo veliki događaj i prilika da se javnosti predstavi treće književno djelo Emira Kusturice.

"Gdje iznosi vrijednosti i stavove vezano za savremeni trenutak, savremeni život, koji povezuje sa istorijom koja se ovdje čini kao da se ponavlja. Bilo je divno prisustovati ovakvoj književnoj večeri i čuti tako eminentne izlagače", naglasio je Dodik.

Kusturica u knjizi, na 360 strana, u 80 poglavlja, govori o svom životu i svojim dilemama, nadama i sumnjama, ne bježeći ni od jedne teme, pojave ili aktuelnog trenutka.