latinica  ћирилица
01/11/2018 |  13:49 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Stevanović: Kretanje migranata se redovno prati

Nadležni organi Republike Srpske pomno prate ulazak ilegalnih migranata na područje Bijeljine, rekao je gradski menadžer Miloš Stevanović.
Miloš Stevanović - Foto: SRNA
Miloš StevanovićFoto: SRNA

"Policija Republike Srpske, posredstvom Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata, pomno prati njihovo kretanje. Јuče je uhapšen Sirijac koji je odmah proslijeđen Službi za poslove za strancima BiH i sistemom `humanog transporta` biće prebačen u Sarajevo", rekao je Stevanović.

On je novinarima u Bijeljini saopštio da je juče sa direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom održao radno-konsultativni sastanak na kojem su usaglasili stavove u vezi sa daljnjim radom ovog tijela i najavio da će naredni sastanak Koordinacionog tijela biti održan za nekoliko dana.

Stevanović je naveo da je jedna ekipa ovog tijela otišla u Srbiju, gdje će biti održan radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i njihovih bezbjednosnih agencija.

On kaže da problem predstavlja to što migranti i dalje prelaze na područje Bihaća i Velike Kladuše.

"Јuče sam razgovarao sa ministrom zdravlja. Sve bolnice i domovi zdravlja biće spremni da u slučaju potrebe pruže zdravstvenu zaštitu i našim građanima", rekao je Stevanović, koji je član Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata Republike Srpske.

On je naveo da je i Crveni krst Republike Srpske u stalnom kontaktu sa ovim tijelom tako da su i republički i lokalni crveni krst spremni da tokom zime, u slučaju potrebe, pomognu ilegalnim migrantima.

"Vlada Republike Srpske je i neki dan ponovila da u Srpskoj neće biti smještaja migranata i da nemamo kapacitete da im omogućimo da ovdje trajno ostanu. Ne želimo da nam se mijenja demografska slika, ali smo isto tako svjesni da postoji humana strana ove priče i da nikome od tih migranata neće biti narušena ljudska prava", naglasio je Stevanović.

Podsjetio da je bijeljinska Služba za strance, na inicijativu Koordinacionog tijela, produžila radno vrijeme, tako da radi i vikendom, a radnim danima, po potrebi, ima i drugu smjenu.

Stevanović je istakao važnost saradnje sa MUP-om Srbije koji pomaže dostavljajući Koordinacionom tijelu informacije i najave o potencijalnim grupama ilegalnih migranata koji dolaze na teritoriju BiH.