latinica  ћирилица
06/11/2018 |  09:17 | Autor: SRNA

Elektrokrajina: Investirano 15 miliona KM u razvoj distributivne mreže

Banjalučka "Elektrokrajina" je u razvoj distributivne mreže i za druge poslovne potrebe tokom devet mjeseci ove godine investirala 15 miliona KM, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
Elektrokrajina Banja Luka - Foto: RTRS
Elektrokrajina Banja LukaFoto: RTRS

Ukupni prihodi preduzeća u prva tri kvartala ove godine iznosili su 168,5 miliona KM, a ukupni rashodi 168,3 miliona KM tako je da je obračunski period okončan sa profitom od 231.846 KM.

"Od početka godine pa do kraja septembra `Elektrokrajina` je vlastitim i kreditnim sredstvima izgradila i sanirala 229,2 kilometra distributivne mreže i 83 trafostanice, s ciljem omogućavanja što kvalitetnijeg snabdijevanja stanovništva i privrede električnom energijom", rečeno je Srni u "Elektrokrajini".

Među najznačajnijim investicionim projektima izdvaja se 20 kilovoltno napajanje kompleksa Agroindustrijske zone Nova Topola u opštini Gradiška sa dalekovodnom trasom u dužini od 13 kilometara, dok je u centru Gradiške izgrađena montažna betonska trafostanica koja će napajati novu sportsku dvoranu, tržni centar i gradski stadion.

Iz ovog preduzeća ističu da se na području Banjaluke izdvaja projekat izgradnje dalekovoda od 110 kilovoltne trafostanice "Banjaluka sedam" do budućeg šoping mola "Delta planet", te podzemnog voda od Dobrnje prema Stričićima, koji prolazi kroz kasarnu Oružanih snaga na Manjači.

"Radnici u Prijedoru su, između ostalog, izgradili elektroenergetsku infrastrukturu u naselju Pećani za napajanje stambenih objekata za smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te socijalno ugroženih porodica, kao podzemni kablovski vod od trafostanice `Prijedor pet` do Omarske", naveli su iz "Elektrokrajine".

Iz ovog preduzeća dodaju da je "Elektrodistribucija" Mrkonjić Grada najviše bila angažovana na izgradnji nove trafostanice 35/20/10 kilovolti u Ribniku, što je omogućilo prelazak te opštine na pouzdaniji 35 kilovoltni napon, kao i na završetku rekonstrukcije mreže na šest trafo-područja gdje je uvedeno daljinsko očitavanje potrošnje električne energije.

"Radovi `Elektrodistribucije` Novi Grad bili su uglavnom usmjereni na omogućavanje pouzdanijeg napajanja opštine Krupa na Uni za šta su u Duboviku i Buševićima izgrađene tri nove trafostanice sa pripadajućom distributivnom mrežom", rekli su u "Elektrokrajini".

Veći projekti u Laktašima su izgradnja montažne betonske trafostanice u Trnu i trafostanice u Boškovićima sa pripadajućom distributivnom mrežom.

Iz "Elektrokrajine" su naglasili da je preduzeće u ovoj godini nastavilo dugogodišnji trend pozitivnog finansijskog poslovanja.

"Elektrokrajina" je, napomenuli su iz uprave, nastavila trend smanjenja distributivnih gubitaka koji su tokom devet mjeseci sniženi na 11,8 odsto, što je za 0,9 procentnih poena manje u odnosu na isti lanjski period.