latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:18 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Prijedor: Iz Doma zdravlja povučen penicilin, očekuje se nova isporuka

U prijedorskom Domu zdravlja povučene su posljednje zalihe penicilina, koji se zbog gustoće pokazao loše prilikom upotrebe. Iako ovog antibiotika trenutno nema, u zdravstvenim ustanovama očekuju novu isporuku ispravnog lijeka. Apotekari i ljekari tvrde - panike nema, jer alternativa ovom lijeku je široka paleta antibiotika.

U prijedorskom Domu zdravlja, tvrde da je bilo mnogo reklamacija penicilina i da nakon povučenih nekoliko serija čekaju isporuku novih zaliha, koje ne bi trebalo da budu sporne.

"Penicilin je povučen iz razloga brojnih reklamacija, a reklamacije su se odnosile na nemogućnost i otežanu aplikaciju i zaštopavanje inekcione igle prilikom davanja pencilina. Drugi penicilin koji je dobar i ne podliježe reklamacijama imali smo sve do sedmog mjeseca, kada su pacijenti mogli uredno da prime penicilin", kaže direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović.

Alternativa za liječenje ima mnogo, kaže direktor prijedorske Gradske apoteke Milan Kubat. Objašnjava da su prethodna istraživanja pokazala da je pronalaskom penicilina životni vijek produžen za 10 godina.

"Pacijenti se i bez penicilina mogu uspješno liječiti od bakterijskih infekcija mnogim drugim antibioticima, paleta je jako široka, ali penicilin je najjeftiniji i još uvijek jedan od najefikasnijih antibiotika", ističe direktor Gradske apoteke Prijedor Milan Kubat.

U Prijedoru je posredstvom Instituta za javno zdravstvo obezbijeđeno 1.000 vakcina protiv gripa, za kategorije koje podliježu obaveznoj vakcinaciji. Kao i svake godine, obezbijeđeno je oko 400 vakcina za građane koji žele da se vakcinišu, a nisu na spiskovima za besplatno vakcinisanje.