latinica  ћирилица
06/11/2018 |  21:58 | Autor: sputniknews.com

Austrijski eksperti: 95 odsto migranata mlađi muškarci i naoružani

Na granicama Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom više od 20.000 migranata, koji su dijelom naoružani, nada se šansi za prolazak ka centralnoj Evropi, tvrde eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Bečki tabloid Kronen cajtung prenosi da, prema aktuelnim informacijama oficira za vezu, na bh. granici neposredno predstoji pokušaj prodora najmanje 20.000 migranata u pravcu Centralne Evrope.

- Hrvati se trude da to sami savladaju. Postavili su specijalne jedinice na tom dijelu granice. Međutim, postoji razvoj situacije koji daje povod za brigu. Sada dolaze drugi migranti, koji više nemaju porodice. Gotovo da nema žena. Čak 95 odsto migranata koji žele da prodru su mladi muškarci, koji su gotovo svi naoružani noževima - kažu analitičari Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije za migraciju. Oni dodaju da je jedan granični policajac izboden, prenio je Tanjug.

Među migrantima koji čekaju u BiH više nema Sirijaca i najveći dio njih dolazi iz Pakistana, Irana, Alžira i Maroka, kojim su krajnje destinacije Njemačka i skandinavske zemlje, navode iz Ministarstva i naglašavaju da Austrija više nije popularni cilj zato što je na "lošem glasu".