latinica  ћирилица
07/11/2018 |  14:02 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Odluka samoproglašenog Kosova o porezu udar na privredu Srpske

Privredna komora Republike Srpske ocijenila je neprihvatljivom odluku vlasti samoproglašenog Kosova o uvođenju poreza od 10 odsto na svu robu koja ulazi na tamošnje tržište, navodeći da je ona u suprotnosti sa svim međunarodnim ugovorima o slobodnoj trgovini.
Privredna komora RS - Foto: RTRS
Privredna komora RSFoto: RTRS

"To se posebno odnosi na Sporazum o CEFTA koji uređuje slobodnu trgovinu u regionu i koji je ovom odlukom direktno narušen. Umjesto da se ide ka unapređenju odnosa unutar CEFTA regiona, sada smo suočeni sa potpuno suprotnim trendom. Zbog toga očekujemo da će nadležne institucije reagovati i da će sporna odluka u što kraćem roku biti stavljena van snage", rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima, privreda Srpske će zbog ove odluke pretrpjeti štetu, iako je tržište samoproglašenog Kosova u grupi malih po vrijednosti spoljnotrgovinske razmjene.

"Izvoz iz Srpske na tržište samoproglašenog Kosova u devet mjeseci ove godine iznosio je 31 milion KM, dok je vrijednost uvoza bila 2,18 miliona KM. Iako je riječ o malim iznosima u odnosu na spoljnotrgovinsku razmjenu sa drugim partnerima, svako tržište nam je veoma važno s obzirom na stanje u našoj privredi i ekonomiji", naglasio je Blagojević.

On je dodao da privrednici iz skoro svih sektora izvoze na tržište samoproglašenog Kosova, ali da odluka o uvođenju poreza najviše pogađa metalski sektor.

"Taj sektor će podnijeti najveću štetu, jer ima najveće učešće u izvozu. Potrebna je brza reakcija nadležnih institucija kako bi odluka bila stavljena van snage i kako bi bio omogućen nesmetan protok robe. Ova odluka je direktan udarac na konkurentnost naših proizvoda, a time i na našu privredu", istakao je Blagojević.

Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je juče odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda proizvedenih u BiH i Srbiji, koje podrazumijevaju porez od 10 odsto.

Od ovih mjera biće izuzeti samo međunarodni brendovi proizvedeni u ove dvije zemlje.