latinica  ћирилица
07/11/2018 |  17:46 | Autor: TANЈUG

Јelena Lengold nagrađena za najbolju evropsku priču

Srpska književnica Јelena Lengold dobitnica je Nagrade čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču, saopštio je danas njen srpski izdavač Arhipelag.
Јelena Lengold - Foto: ilustracija
Јelena LengoldFoto: ilustracija

Lengoldovoj je nagrada za priču "Јasmin i smrt", koju je na engleski jezik preveo Zoran Paunović, uručena sinoć na svečanosti povodom desetogodišnjice Evropske nagrade za književnost u dvorcu Belvedere u Beču.

Nagradu su joj uručili Gernot Blumel, austrijski ministar za EU, umjetnost, kulturu i medije, i Tibor Navračič, komesar EU za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Književni konkurs za najbolju evropsku priču raspisao je konzorcijum Evropske nagrade za književnost koji sačinjavaju Evropski savjet pisaca, Evropska federacija izdavača i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost.

Konkurs za najbolju evropsku priču raspisan je povodom 10 godina od osnivanja Evropske nagrade za književnost. Pravo učešća na konkursu imali su dosadašnji dobitnici ove nagrade. Oni su pozvani da napišu kratku priču na savremene evropske teme, a na konkursu je učestvovalo 36 pisaca iz 26 evropskih zemalja.

Јelena Lengold je Evropsku nagradu za književnost dobila 2011. godine za knjigu priča "Evropski mađioničar", koja je u međuvremenu prevedena na desetak evropskih jezika.

Prošle godine dobila je domaću Andrićevu nagradu za knjigu priča "Raščarani sveijt", dok je ove godine veliku pažnju čitalaca i kritike privukao njen novi roman "Odustajanje".