latinica  ћирилица
07/11/2018 |  21:12 | Autor: SRNA

Zaev: Izmjene Ustava na snazi kada Grčka ratifikuje sporazum

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će izmjene Ustava radi promjene imena države u Sjeverna Makedonija stupiti na snagu tek kada grčka Skupština ratifikuje Prespanski sporazum i protokol o prijemu Makedonije u NATO.
Zoran Zaev (Foto: cdm.me) -
Zoran Zaev (Foto: cdm.me)

Zaev je ovo rekao na početku sjednice Odbora Sobranja za ustavna pitanja, čijim je zasjedanjem počela druga faza postupka za izmjenu Ustava u skladu sa sporazumom sa Grčkom o rješavanju dugogodišnjeg spora u vezi sa imenom Makedonija.

Predstavljajući nacrte ustavnih amandmana koji proizilaze iz Prespanskog sporazuma, Zaev je naveo da je dodavanje geografske odrednice sjeverna ustavnom nazivu države cijena za ulazak u EU i NATO, prenose mediji.

Zaev je pozvao poslanike da podrže nacrte amandmana s ciljem evropskih integracija Makedonije i nove političke realnosti prijateljstva sa Grčkom, navodi MIA.

Sjednica Odbora na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada može trajati najviše 12 radnih dana.

Predsjednik Sobranja Talat DŽaferi zakazao je za 1. decembar plenarnu sjednicu, na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i zakonodavno-pravni odbor.

Za takozvano utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi, za usvajanje ustavnih amandmana, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

Makedonsko Sobranje podržalo je ustavne promjene poslije kojih će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka zauzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

Spor zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina, a u julu je postignut dogovor sa Grčkom da ime države bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum, koji su potpisali Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras, Makedoniji je otvorio put za članstvo u NATO i EU.

Makedonija je u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju Sjevernoatlantskoj alijansi.