latinica  ћирилица
08/11/2018 |  16:18 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježena slava BORS-a

Širom Srpske, služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća, polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima i lomljenjem slavskog kolača obilježen je Mitrovdan - krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske. Sa svih skupova stigla je ista poruka: "Naša je obaveza da se brinemo o porodicama poginulih boraca, čiji su članovi živote ugradili u temelje Srpske i da se borimo za bolji položaj demobilisanih boraca".

U temelje i čvrste bedeme Republike Srpske ugrađeni su mnogi životi. Zahvaljujući njima danas živimo u slobodi i miru. To nas obavezuje da ne zaboravimo njihove porodice i da se zalažemo za bolju budućnost preživjelih, poručeno je u Banjaluci .

- Žao mi je što borci nisu ustavna kategorija i što nemamo predstavnike u Skupštini Republike Srpske koji će da se bore za porodice poginulih, ratne vojne invalide i borce - kaže Gojko Vranješ, otac poginulog borca.

Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka kaže da na današnji dan ne smijemo da zaboravimo junačke dane pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dali neizmjerljiv doprinos stvaranju Srpske.

-Nažalost, mnogi su na tom putu ostavili svoje živote i ugradili u temelje naše otadžbine - rekao je Rogić.

Poginulim saboracima pošta je odata i širom grada Istočno Sarajevo.

- Očekujem od nove Vlade da donese uredbu o dodatnom stambenom zbrinjavanju tj. dodjeli nepovratnih novčanih sredstava u narednom periodu, kako bi poboljšali uslove života za boračke porodice - ističe Dragiša Tuševljak, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

Zadaća svih jeste zapošljavanje boračkih kategorija.

- Boračka organizacija je napravila zavidne rezultate i svojim posrednim ili neposrednim angažmanom zaposlila je značajan broj djece poginulih boraca - navodi Mihajlčo Parađina, predsjednik Opštinske boračke organizacije Pale.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale, kaže da je zapošljavanje djece poginulih boraca prioritet opštinske vlasti.

Briga o djeci poginulih boraca i demobilisanim borcima koji nemaju uslove za penziju, prioritet je u Bijeljini.

- Očekujemo da položaj boraca u budućem periodu bude bolji i da uživamo u blagodatima Republike Srpske i da, ako Bog da, nikad više ne ratujemo - ističe Miodrag Stevanović, gradski menadžer Bijeljine.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, navodi da je u lokalnoj upravi zaposleno oko 30 djece poginulih boraca i da ima još onih kojima je pomoć pšotrebna.

Ostvariti bolje sutra za boračke kategorije zadatak je na kojem svesrdno rade i Boračka organizacija i gradska uprava Prijedora.

- Zajedničkim snagama, uz veliku finansijsku pomoć lokalne zajednice, mnoge probleme rješavamo - kaže Zoran Predojević, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ističe da lokalna vlast čini sve kako bi poboljšala položaj boračkih kategorija.

Sjenima poginulih saboraca, koji su životom utemeljili Republiku Srpsku, danas su se poklonili u svim opštinama Srpske. Nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu i moramo učiniti sve da se životni standard boračkih kategorija poboljša, jer su oni najzaslužniji što danas živimo u miru, poručili su predstavnici boračkih organizacija.