latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:39 | Autor: SRNA

Drecun: Formiranje puka na sjeveru maksimalno bi ugrozilo Srbe

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je, povodom izjave premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja o formiranju puka "kosovske vojske" na sjeveru pokrajine, da ta formacija već u samom nastanku, izgleda, ima planove za djelovanje protiv srpskog naroda na sjeveru Kosmeta.
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

On je naglasio da se to najavljuje i preko strukture takozvane kopnene vojske koja će imati tri puka za takozvano reagovanje.

"Samo u sadašnjim planovima takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga postoji jedna brigada koja je namenjena za brza reagovanja i čiji su planovi napravljeni tako da ona upadne u određenim trenucima na sever Kosova", rekao je Drecun za "Radio Beograd".

On naglašava da je, stoga, potpuno opravdana ocjena da će ta formacija maksimalno ugroziti bezbjednost srpskog naroda, destabilizovati međuetničke odnose i situaciju, ne samo ma Kosovu i Metohiji, već i u regionu.

"Ali, to je nešto od čega neće odustati ni Albanci, ni SAD, ni Velika Britanija i Nemačka. Na Srbiji je sada da vidi kako da parira tome", rekao je Drecun.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da će u novembru biti usvojeni zakoni koji omogućavaju transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u oružane snage /takozvanog/ Kosova i da će ta vojska imati tri puka, od kojih jedan na sjeveru Kosmeta.