latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:46 ⇒ 09/11/2018 | 07:45 | Autor: RTRS

Obilježen Mitrovdan; Borci poručili da se Srpska mora čuvati

U Nevesinju je obilježena krsna slava Boračke organizacije opštine Nevesinje i sjećanje na Mitrovdanske ofanzive, 1992. i 1994. Borci su istakli da se Republika Srpska mora čuvati i više pažnje posvetiti poboljšanju statsusa boračkih kategorija.

Mitrovdanske bitke, pored ostalih, dale su snažan udio u stvaranju Republike Srpske, i pokazale odlučnost srpskog naroda da odbrani slobodu i svoju teritoriju. Nevesinjska brigada nijedan pedalj teritorije, nije prepustila neprijatelju.

- Bili smo jasno opredijeljeni da branimo Republiku Srpsku. Sa ove vremenske distance, čovjek se zapita otkud tolika odlučnost tih boraca - kaže Ranko Prodanović, oficir Nevesinjske brigade VRS.

Nažalost, brigada je slobodu platila životima 576 boraca, dok ih je oko 1.200 ranjeno.

- Јedino sada, u posljednjem ratu, Hercegovački korpus i Nevesinjska brigada, pod jednom zastavom i pod jednom komandom, ostvarili su vojničku pobjedu koja je rezultirala stvaranjem Republike Srpske. Mi smo ponosni na te ljude, koji su dali živote i na Republiku Srpsku, jer drugu otadžbinu nemamo - istakao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović naveo je da su oni koji su slijedili Antu Pavelića, u sadejstvu sa potomcima "Handžar-divizije", htjeli da Srbi zapadno od Drine nestanu.

U Sabornom hramu služeni su sveta arhijerejska liturgija i pomen poginulim srpskim borcima. Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, istakao je da je danas na obilježavanju značajnih datuma najmanje boraca.

- To je poruka svima nama, i u BORS-u i vlastima, da su borci nezadovoljni svojim položajem, i da se nešto mora raditi za poboljšanje statusa - naglasio je Savčić.

Na Spomenik oslobodiocima iz svih ratova, u centru Nevesinja, takođe je položeno cvijeće.

- Mi smo danas, 23 godine nakon rata, u poziciji da dokazujemo cijelom svijetu da je srpski narod vodio patriotsku, odbrambenu i oslobodilačku borbu, a Mitrovdanske bitke su samo jedan pokazatelj toga - istakao je Siniša Karan, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

Obilježavanju Mitrovdana u Nevesinju, prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije.

- Za Vladu Srbije, u okviru specijalnih i paralelnih veza, i poštujući integritet BiH, Republika Srpska ima posebno mjesto. Vlada Srbije je, pomažući i druga mjesta, pomogla i ovdje konkretno izgradnju Doma kulture - naveo je Branislav Nedović, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbij.

U novoizgrađenom Domu kulture, koji nosi ime glumca Nebojše Glogovca, prisustvovale su brojne zvanice, a među sveštenicima je bio i Nebojšin otac Milorad. Nakon osveštanja, održana je svečana Mitrovdanska akademija.

Krsna slava BORS-a obilježena je širom Srpske.