latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:38 ⇒ 18:44 | Autor: B92

Tumbaković na mukama pred Srbiju – otpadaju Јovetić, Savić, Vukčević i Stojković

Crna Gora biće ozbiljno oslabljena i za posljednje duele u Ligi nacija, protiv Srbije u Beogradu 17. novembra i Rumunijom u Podgorici tri dana kasnije.
Ljubiša Tumbaković (foto: reprezentacija.me) -
Ljubiša Tumbaković (foto: reprezentacija.me)

Nakon prave “epidemije“ povreda koja je selekciju pogodila pred septembarske i oktobarske mečeve u novom takmičenju UEFA, selektor Ljubiša Tumbaković je nekoliko puta izražavao nadu da će situacija biti povoljnija pred finiš Lige nacija, kada pada odluka o pobjedniku grupe.

Nije, međutim, tako, Crna Gora će ponovo biti desetkovana, i to bez najvažnijih fudbalera.

Iako su se Stevan Јovetić i Nikola Vukčević našli na spisku koji je Tumbaković objavio juče, šanse da napadač Monaka i vezista Leventea odigraju posljednja dva meča u Ligi nacija gotovo da ne postoje.

Јovetić se povrijedio prije dvije sedmice protiv Klub Briža u Ligi šampiona, a koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje to što iz njegovog kluba još nisu saopštili pravu dijagnozu i dužinu pauze. I Tumbaković je juče poručio da “gotovo sigurno ne može da računa na Јovetića“, koji je odigrao svih 90 minuta protiv Srbije pod Goricom prošlog mjeseca, ali je zato odmorio u Litvaniji. Čim se vratio u klub ponovo se povrijedio.

Situacija je prilično zamršena i kada je u pitanju Nikola Vukčević, koji je protiv Srbije prošlog mjeseca zaigrao bez dozvole klupskih ljekara Levantea. Oni su mu samo nekoliko dana pred reprezentativno okupljanje odredili pauzu od tri sedmice kako bi sanirao povredu članka, ali je 26-godišnji fudbaler zaigrao na svoju ruku.

U Levanteu, po povratku crnogorskog reprezentativca, nisu blagonaklono dočekali takvu odluku najskupljeg igrača u istoriji kluba. Medicinski tim je čak konstatovao blago pogoršanje povrede, pa Vukčević od meča sa Srbijom 11. oktobra nije odigrao ni minut za ekipu iz Valensije. Prilično je jasno da nakon “ukora“ klupskih čelnika i trenera Paka Lopesa, Vukčević ovoga puta neće dobiti dozvolu kluba da zaigra za reprezentaciju, vjerovatno će i ostati u klubu kako bi se oporavio do kraja.

Na kraju, ali ne manje značajno, zapravo najznačajnije – situacija sa Stefanom Savićem najviše zabrinjava Tumbakovića i njegov stručni štab.

Defanzivac Atletika zaigrao je prošle sedmice nakon skoro dva mjeseca pauze zbog povrede, i to u ubrzanom ritmu – u samo osam dana odigrao je tri kompletne utakmice. Takav napor očigledno je bio prevelik, čak i za Savića, pa se nakon udarca koji je dobio u subotu protiv Leganesa ponovo formirao otok na mišiću lista.

Savić je propustio meč protiv Borusije Dortmund u Ligi šampiona pre dve noći, neće igrati ni u subotu protiv Atletik Bilbaa, a u njedelju će doći na pripreme reprezentacije. I imaće šest dana do utakmice sa Srbijom da se oporavi... Upravo se na prošlom duelu protiv “Orlova“ vidjelo koliko Savić nedostaje crnogorskoj reprezentaciji.

Nešto povoljnija je situacija sa Filipom Stojkovićem, koji se povrijedio u srijedu igrajući za Zvezdu protiv Liverpula. Srećom, nije došlo do kidanja ligamenata zgloba, već samo do istegnuća...

Dva kola prije kraja Lige nacija Crna Gora ima sedam bodova u grupi C4, jedan manje od Srbije, jedan više od Rumunije. U direktnim duelima sa konkurentima “sokolovi“ će iskrojiti svoju sudbinu.