latinica  ћирилица
08/11/2018 |  19:54 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Banjaluka: Od 11. novembra filmovi o Prvom svjetskom ratu

Povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, u Narodnom pozorištu u Banjaluci, od 11. do 17. novembra biće prikazano sedam dokumentarno-igranih filmova i drama. Riječ je o filmovima nastalim u posljednjih nekoliko godina, a koji svjedoče o golgoti i strašnim godinama koje su snašle Srbiju od 1914. do 1918. godine. U dokumentarcima su angažovani najznačajniji intelektualci Srbije, akademici, istoričari i velika imena srpskog glumišta.

11. novembra 1918. godine završio se Prvi svjetski rat. Veliku pobjedu Srbija je nesrazmjerno skupo platila - izgubila je trećinu ukupnog stanovništva. Ta golgota biće prikazana filmovima "Dugo putovanje u rat", "Milunka Savić - heroina velikog rata", "Talog", i "Srbi na Krfu".

- Mi smo bili u ropstvu šest vijekova, a ovo je prvo pravo oslobođenje. Utoliko je ovaj datum za nas ovdje značajniji - rekao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Prikazivanjem filmova sa tematikom Prvog svjetskog rata u Banjaluci, Srbija želi da održi kulturu sjećanja, poručuje generalni konzul Vladimir Nikolić.

- Ako ne znamo šta je bilo, ne znamo ni šta smo danas, ni šta ćemo biti sutra. A bilo je strašno. Srbija je iz rata izašla sa 28 odsto manje stanovništva nego što je u njega ušla - kaže Nikolić.

Nakon napada Austrougarske na Srbiju, cijeli svijet buknuo je za sedam dana. Velike sile bile su spremne za rat, a sarajevski pucanj bio je samo povod, kaže istoričar Zoran Pejašinović.

- Srbija je izgubila oko 1,274 miliona stanovnika, to je više nego što Republika Srpska danas ima. Skoro svaki drugi vojno i biološki muškarac je izgubio glavu u tom ratu i to je žrtva koje moramo da se sjećamo uvijek, a kad je ovakav povod, posebno - ističe Pejašinović.

Na filmovima su angažovana velika imena. Istoričari, ljekari sa VMA, koji govore o stradanju civilnog stanovništva, akademici, potomci heroine Milunke Savić. Velikane srpske istorije na filmskom platnu oživljavaju proslavljena glumačka imena. Istorijske činjenice vjerodostojno su potkrijepljene materijalima iz 15 filmskih arhiva Evrope, prije svega Јugoslovenske kinoteke.