latinica  ћирилица
08/11/2018 |  21:35 | Autor: SRNA

Vučić: Nastavak dijaloga kada Priština povuče protivpravne odluke

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da će dijalog biti nastavljen kad Priština povuče svoje protivpravne odluke.
Dijalog u Briselu   (Foto:tvitter/Maja Kocijančić) -
Dijalog u Briselu (Foto:tvitter/Maja Kocijančić)

Vučić je, poslije večerašnjeg dijaloga sa Prištinom, rekao za RTS da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu.

- Prethodnih dana smo dobili odluke prištinskih vlasti u kojima su, protivpravno Cefta sporazumu, povećali porez za robu iz Srbije. Niko iz Evrope se nije naročito uzbudio, osim što se saopštenjem oglasila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini - ukazao je Vučić.

On je upozorio i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru pokrajine, što je suprotno Briselskom i sporazumu sa NATO.

- Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova - to se neće dogoditi - poručio je Vučić.

On je rekao da Evropljani pokušavaju da Srbiju izbace iz energetske mreže za sjever Kosmeta, protivpravno.

- U nacrtu, prijedlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da bude formirana zajednica srpskih opština, a onda dvije mješovite kompanije na sjeveru koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Budući da nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori - naglasio je Vučić.

On je dodao da će ta odluka biti donesena u ponedjeljak, 12. novembra.

- Protiv nas su se izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija ... Za nas su Španija, Slovačka, BiH. Borimo se koliko možemo, ali šanse su male - rekao je Vučić.

U Briselu je večeras održan zajednički sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Mogerinijeva je prethodno održala odvojene sastanke sa Vučićem i Tačijem.