latinica  ћирилица
10/11/2018 |  12:23 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Otvoren izviđački višeboj "Kozara 2018"

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas dvodnevni tradicionalni izviđački višeboj "Kozara 2018" koji je okupio oko 350 mladih izviđača iz 18 gradova BiH i susjednih zemalja.
Prijedor - Ernest Badnjević - Foto: SRNA
Prijedor - Ernest BadnjevićFoto: SRNA

"Grad Prijedor je ponosan na svoje izviđače, a njihova druženja i prijateljstva i ovim putem, pored lijepog druženja i dobrih sportskih rezultata, poželjećemo im svi srećnu 65. godišnjicu postojanja i rada", rekao je Đaković.

On je dodao da je moto ove manifestacije - "Stvaramo bolji svijet" poruka cijelom svijetu, jer svijet treba da bude i ljepši i bolji upravo onako kako to mladi ljudi žele.

Na ovogodišnjem višeboju, čiji je domaćin Odred izviđača "Dr Mladen Stojanović", učestvovaće ekipe izviđačkih odreda iz Zenice, Osijeka, Niša, Prijepolja, Bajine Bašte, Rijeke, Sarajeva, Brčkog, Broda, Beograda, Banovića, Konjica, Doboja, Vareša, Petrova, Tešnja, Nemile, Visokog, te prijedorskih osnovnih škola.

Starješina Izviđačkog odreda "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora Ernest Badnjević rekao je da se, osim tradicionalnih izviđačkih disciplina koje spadaju u domen topografije, organizuje i školsko takmičenje učenika zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

"Višeboj se tradicionalno svake godine održava u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je Odred osnovan, a cilj je edukacija mladih iz oblasti timskog rada, snalaženja u prirodi i života sa prirodom", objasnio je Badnjević.

On je naveo da ovaj odred organizuje višeboj uz podršku grada Prijedora i Ambasade SAD u BiH.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1978. godine na Kozari kao pokušaj da se napravi jako elitno topografsko takmičenje.

"Osim višeboja, pripremamo i svečanu akademiju povodom 65 godina postojanja i rada Odreda", naveo je Badnjević i dodao da će na akademiji biti uručena Plaketa odreda institucijama, organizacijama i pojedincima koji podržavaju rad Odreda.

Akademija će biti održana večeras od 19.00 časova u Pozorištu Prijedor.