latinica  ћирилица
10/11/2018 |  13:02 ⇒ 13:40 | Autor: RTS

Vučić: Velika pobjeda, EMS ostaje na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija odnijela veliku pobjedu u energetskoj agenciji ENTSO-E – zahvaljujući glasovima Mađarske, Rumunije i Bugarske, Elektromreža Srbije će ostati na Kosovu.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

Nakon vježbe na Pešteri, predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da je odnesena mala pobjeda koja mnogo vrijedi – "pobijedili smo ih u ENTSO-E".

Vučić je rekao da je Mađarska glasala protiv prijedloga da se EMS ukloni sa KiM, kao i Rumunija i Bugarska i Grčka.

"Prvi put su Makedonija i Crna Gora bile uzdržane, hvala im na tome", rekao je Vučić.

Ocijenio je da je to velika pobjeda Srbije.

Vučić je u četvrtak upozorio da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sjever Kosova.

"U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dvije mješovite kompanije na sjeveru. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu – da nam otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", rekao je tada Vučić za RTS.

Naveo je i da će direktorka Elektromreže Srbije Јovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi sa energetskom mrežom.

ENTSO čine 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope. ENTSO je nedavno naveo da "radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice – za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo.