latinica  ћирилица
10/11/2018 |  15:01 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Poslanici nezadovoljni zbog ukidanja prava na "bijeli hljeb"

Naviknuti na enormno velike plate, pojedini bh. poslanici teško se odriču ugodnog života.

Tako se 11 poslanika Predstavničkog doma obratilo se Ustavnom sudu BiH, sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti odredaba izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima je ukinuto pravo na tzv. bijeli hljeb, privilegiju da, godinu po isteku mandata, primaju platu u punom iznosu.

Dvije godine, od 2014. u dvodomoj BiH parlamentarnoj skupštini lomila su se koplja. Tek 2017. Savjet ministara stavio je van snage odredbe Zakona o platama, pa poslanicima, ali i zaposlenim u čak 70 bh. institucija onemogućio da godinu dana nakon prestanka mandata uživaju tzv. bijeli hljeb. Ne sumnjamo, nezadovoljnih je i više, ali 11 poslanika Predstavničkog doma usudilo se da nezadovoljstvo i iskaže.

"Mogu da potvrdim da je Ustavni sud primio zahtjev za ocjenu ustavnosti. Osporavaju se odredbe kojima su regulisana prava iz produženog radnog odnosa. Ne bih sad ulazio u detalje, jer to još uvijek nije bio predmet razmatranja pred Ustavnim sudom", rekao je telefonom registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Ali mnogo prije Ustavnog suda, pozitivno mišljenje o ukidanju povlastica dale su ustavno-pravne i komisije za finansije i budžet oba doma bh. Parlamenta. Prepreke za ukidanje bijelog hljeba nisu uočene.

No, potreba da i pred Ustavnim sudom dokazuju da su oštećeni, zanimljivo je, približila je poslanike do juče različitih gledišta. Od 11 potpisnika apelacije samo jedan, Zaim Backović, bio je spreman da objasni svoje razloge.

"Moj cilj jeste da mi se vrati pravo na rad. Јa sam jedan od onih koji je tražio ukidanje bijelog hljeba. Tražio sam da se ukine ograničenje prava na rad", rekao je Backović.

I zaista, postoje ograničenja prava biranih zvaničnika. Zakonom o sukobu interesa spriječeni su da po isteku mandata pola godine budu rukovodioci ili članovi upravnih i nadzornih odbora.

"Nemoralnim smatram ovakav način zbog toga što, kako oni kažu, imaju određena ograničenja u drugim zakonima, da traže da se vrati 12 punih plata nakon isteka mandata", ističe Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, smatra da nema opravdanosti, pogotovo sa aspekta života običnih građana BiH, kojima su takve privilegije misaona imenica.

Građani su odavno jasno rekli šta o bijelom hljebu misle, a do danas nisu promijenili mišljenje.

Privilegija, koja je najviše išla naruku ministrima i poslanicima, i ukinuta je pod pritiskom javnosti. Malo li su i plaćeni, poslanik od 4.800 i čak do šest hiljada maraka, za jedan mandat, dakle, zaradi i do 300 hiljada maraka. A neki tokom mandata posluže isključivo za podizanje ruku.