latinica  ћирилица
10/11/2018 |  15:11 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Budimlić Јapra- Težak život na granici

Budimlić Јapra - selo je koje pripada opštini Oštra Luka, nalazi se na samoj granici sa Federacijom BiH. Život na granici nije lak, stanovništvo pretežno živi od poljoprivrede, mladi odlaze, stari umiru. Ali to nisu jedini problemi s kojim se suočavaju.

Nekada na stotine đaka, dok danas škola u Budimlić Јapri ima samo 39 učenika. Dok su internet, računari i moderne tehnologije sastavni dio života djece, pojedini mališani, iz ovog mjesta, osim u školi, nemaju kontakt s modernim tehnologijama 21. vijeka.

Ono stanovništva što je ostalo u Budimlić Јapri, živi pretežno od poljoprivrede. Iz dana u dan, sve ih je manje.

"Јa imam sreću da radim u školi kao školski majstor, ali ovi drugi ljudi mnogo teže žive, jer ni poljoprivreda nije dovoljno razvijena", priča Slavko Rađenović, mještanin ovog sela.

U ovom selu danas živi pretežno starija populacija kojoj je medicinska pomoć najpotrebnija. Međutim, potrebe nisu u skladu sa mogućnostima.

Iz ovog, a i drugih razloga, udaljenost od administrativnog centra opštine Oštra Luka za mještane Budimlić Јapre dodatni je problem. Do nje mogu doći na dva načina, Republikom Srpskom, gdje i pripadaju preko grada Prijedora, putujući 70 kilometara, ili Federacijom.

Prema zvaničnim podacima, danas u Budimlić Јapri živi oko 500 stanovnika. Međutim, mještani tvrde da je tako samo na papiru i da je u selu ostalo tek oko 200 mještana.