latinica  ћирилица
10/11/2018 |  15:50 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Podjele u Crnoj Gori zbog obilježavanja vijeka Velikog rata

U crnogorskoj javnosti odavno nema jedinstvenog stava ni o jednom nacionalnom pitanju, pa su se duboke podjele odrazile i na obilježavanje stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata i ujedinjenja sa Srbijom. Dok jedni ove značajne istorijske datume slave kao dane oslobođenja i ujedinjenja, drugi 1918. smatraju za godinu okupacije Crne Gore.

Da će i ovako veliki i značajan jubilej, pokazati dubinu podjela u Crnoj Gori, bilo je jasno odavno, a materijalozovalo se početkom oktobra. Tada su u nekoliko crnogorskih gradova osvanuli plakati i bilbordi s porukom: "Nikad više 1918".

- Režim pokušava da redefiniše i poništi sva naučna saznanja o prošlosti ovog prostora, pa tako želi da u lažnom svjetlu predstavi i događaje iz 1918. - rekao je poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Budimir Aleksić.

Revizionizam ide dotle da se pominje moguća inicijativa da aktuelna vladajuća skupštinska većina poništi odluke Podgoričke skupštine iz novembra 1918. kada je jednoglasno donesena odluka da se Crna Gora ujedini sa Srbijom, što je bio uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Istoričar Aleksandar Stamatović ističe da ne samo da se radi o denacionalizaciji Crne Gore, nego se radi na tome da se mijenja njen identitet od istočnog, pravoslavnog ka zapadnom, unijatskom i rimokatoličkom.

Istoričar Željko Vujadinović ističe da je jasno da je tada većinska odluka bila takva da dođe do ujedinjenja, kao i da se danas može govoriti o načinima na koje je došlo do toga.

Članovi Matice Srpske iz Crne Gore organizovali su u Herceg Novom naučni skup o temi "Sto godina od oslobođenja i ujedinjenja".

Među učesnicima skupa trebalo je da bude i istoričar iz Beograda, Čedomir Antić, ali njemu je, kao i Matiji Bećkoviću i još dvojici srpskih intelektualaca, nedavno zabranjen ulazak u Crnu Goru.

- Mislim da su takve zabrane za bavljenje naučnim radom jedinstven slučaj u svijetu - naglašava sekretar Društva članova Matice Srpske u Crnoj Gori Јelica Stojanović.

Tako je uz jubilej stotinu godina od kraja Prvog svjetskog rata, uz nove podjele u Crnoj Gori, aktuelizovana i ona iz 1918. godine na "zelenaše" i "bjelaše".

Uprkos ovoj negativnoj kampanji, veliki dio javnosti u Crnoj Gori stotinu godina od kraja Prvog svjetskog rata obilježava na dostojanstven način, u brojnim gradovima održavaju se svečane akademije, a sutra će, na stotu godišnjicu dana primirja, na svim pravoslavnim hramovima u Crnoj Gori zvoniti zvona.