latinica  ћирилица
10/11/2018 |  17:57 | Autor: SRNA

Inicijativa "vrhunski bezobrazluk" tzv. Crnogorskog pokreta

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da je "vrhunski bezobrazluk" inicijativa takozvanog Crnogorskog pokreta da traži da Srbija nadoknadi štetu Crnoj Gori koja je uzrokovana tobože neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svjetskom ratu i aneksijom 1918. godine.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je rekao da Crnogorski pokret širi mržnju prema Srbiji i srpskom narodu ponavljajući lažnu i apsurdnu tezu da su srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, nasilno ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju.

On je istakao da je bezočna laž priča da je Kraljevinu Crnu Goru ukinula Kraljevina Srbija, kada je to učinila Austro-Ugarska koja je prvo okupirala, a poslije kapitulacije i raspuštanja crnogorske vojske i anektirala Crnu Goru.

"Tragično je da 100 godina kasnije u Crnoj Gori postoje podržavaoci autrougarskog okupatora koji besramno govore da je Srbija okupator i da još treba da nadoknadi nekakvu štetu Crnoj Gori", ocijenio je Linta.

On je ukazao da je istorijska činjenica je Austro-Ugarska monarhija prvo okupirala a poslije kapitulacije i raspuštanja vojske i anektirala Kraljevinu Crnu Goru, kao i da je dobro poznato da je crnogorska Vlada 16. januara 1916. godine pristala na bezuslovnu kapitulaciju.

"Crnogorska Vlada je pet dana kasnije, 21. januara 1916. godine, donijela sramnu odluku o obustavi povlačenja crnogorske vojske i njenom raspuštanju što je bio i faktički kraj postojanja crnogorske države", napomenuo je Linta.

Prema njegovim riječima, upravo zbog nepostojanja i raspuštanja vojske Kraljevine Crne Gore, Vojska Kraljevine Srbije oslobodila je teritoriju Crne Gore 1918. godine, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je podsjetio da su Prvom svjetskom ratu postojale samo dvije strane, ona na kojoj su bile Austro-Ugarska i Njemačka i ona na kojoj su bile sile saveznice među kojima i Kraljevina Crna Gora do svoje kapitulacije januara 1916. godine.

Beogradski mediji juče su objavili da je Crnogorski pokret pripremio inicijativu kojom traži od crnogorskih i vlasti u Beogradu da osnuju komisiju koja će se baviti obračunom i nadoknadom štete Crnoj Gori koja je, kako navode, uzrokovana neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svjetskom ratu i aneksijom 1918. godine.

U tom pokretu navode da će biti uključene direktne i posredne štete koje su imale za posljedicu ekonomsko zaostajanje Crne Gore.

Inicijativu će uputiti predsjednicima dvije države, vladama i skupštinama Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, SANU i Matici srpskoj.