latinica  ћирилица
10/11/2018 |  19:30 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Incko lobira za Ganića

Osim što svako pojavljivanje u Njujorku, pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, iskoristi za kritike Republike Srpske i njenih institucija, visoki predstavnik Valentin Incko ni u Sarajevu ne skriva čiju politiku sprovodi.

Posljednje u nizu njegovih skandaloznih "diplomatskih" istupa jeste pismo koje je uputio Savjetu ministara. U pismu traži, da se mimo zakonom propisane parlamentarne procedure, realizuju grant sredstva, vrijedna 10 miliona američkih dolara, koje je Saudijska Arabija dodijelila privatnom Univerzitetu Ejupa Ganića.

Implementator mira, Dejtonskog ustava i zakona!? Ili nezakoniti "broker" u usponu!? Kako god - veteran u sarajevskom "bijelom dvoru", prevršio je mjeru! Za devet godina koliko u Sarajevu stoluje, Valentin Incko sabrao je bogatu zbirku diplomatskih skandala! U svim, pa i posljednjoj pisaniji Savjetu ministara provijava sarajevska, čaršijska strast! Ovaj put traži posrednika u finansijskim transakcijama - Incko - da poklon Saudijske Arabije mimo zakona, bude "isporučen" miljeniku čaršije Ejupu Ganiću. A poklon "zastao" u Domu naroda BiH. Naime, prema Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, svaki međunarodni sporazum, pa i ovaj o grant sredstvima, mora da dobije zeleno svjetlo prvo u Predsjedništvu BiH, pa u Savjetu ministara, potom u Predstavničkom domu, pa u Domu naroda. I dobijao je zahvaljujući i srpskim "spavačima" iz vladajuće bh. koalicije, sve dok ga na posljednjem stepeniku nije zaustavila srpsko-hrvatska delegatska većina.

A onda se upetljao "broker" iz sarajevskog "bijelog dvora". Pismom pogazio Zakon, ponizio bh. parlament i od Denisa Zvizdića, Igora Crnatka, Vjekoslava Bevande i Adila Osmanovića zatražio da i bez dozvole delegata, ratifikuju sporazum. Istumačio je "broker" zajedno sa svemogućim kancelarijskim saradnicima Bečku konvenciju iz 1969. godine i negdje pronašao kako se odredbe Konvencije mogu primijeniti baš u ovom slučaju.

- Znate da je taj gospodin prije izvjesnog vremena rekao da je 5 trećina od 17, tako da me ništa ne može iznenaditi. Kad bih se vraćao što su radili visoki predstavnici u ovoj zemlji, kakve su odluke nametali...evo zbog toga i danas imamo problem baš zbog tih i takvih nametnutih odluka - kaže Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH /HDZ BiH/.

A ovaj posljednji, olako se i po Srbe uvredljivo, prisjećao rođenog mu zemljaka Adolfa Hitlera, potom Hajnriha Himlera, Pola Pota – sve kreatora nacističkog holokausta, koji je progutao stotine hiljada upravo Srba, Roma i Јevreja. Posljednjim "remek-djelom" odlučio je da nagradi omiljenog "sarajevskog profesora", hapšenog osumnjičenog nalogodavca zločina iz Dobrovoljačke ulice, Ejupa Ganića. Odlučio je i da pomogne "dobročinstvo" države pod čijim okriljem je nedavno svirepo likvidiran novinar DŽamal Kašogi. I dok je vaskolika javnost ustala čak i protiv egzibicionog meča najboljih svjetskih tenisera u DŽedi, koji je na kraju i otkazan, kako sportisti ne bi promovisali državu koja organizuje ubistvo novinara i uzimali "prljavi" novac, Incko ne odustaje. Vjeruje, kažu njegovi portparoli, da milionski novčani poklon Ganiću, rješava probleme visokog obrazovanja u BiH.

Prozvani bh. ministri, za sada mudro ćute. No, Inckova kvazidiplomatija vjetar je u leđa lobistima u Domu naroda!

- Јa vjerujem da su okolnosti u odnosu na onaj raniji period promijenjene, imamo zanovljen zahtjev Kluba Bošnjaka da se to ponovo tretira na sjednici Doma naroda. Mi ćemo na sjednici Kolegijuma vjerovatno razmotriti taj zahtjev - kaže Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda BiH /SDA/.

I kako god da se završi ova Inckova rola, kao svjedočanstvo ostaje njegov poziv na bezakonje! A znao je pristrasni diplomata i žrtve proteklog rata da dijeli po nacionalnoj osnovi – obilazio bošnjačka stratišta, srpska u širokom luku zaobilazio. Pojedine Srbe kvalifikovao ratnim zločincima i prije presude! Zagrljen fotografisao se s pripadnicima vehabijskog pokreta, poput Nešada Arnauta iz Karakaja, koji ne skriva fašističke simbole. Pod plaštom svojih sarajevskih i svjetskih mentora tražio smjenu demokratski izabranog predsjednika Srpske! Smetao mu je 9. januar! I naziv Republika Srpska! Glasno se usprotivio čak i zanavljanju oružja policiji Srpske, sve dok nije objelodanjeno da su kontingenti dugih cijevi u Federaciji mnogo veći. Znao je "diplomata" Incko još mnogo toga nediplomatskog. I krajnje je vrijeme, smatraju srpski zvaničnici, da svoje "znanje" primijeni u rodnoj mu zemlji.

- Incko izlazi iz svog mandata, po ko zna koji put! Stavlja se na stranu Bošnjaka u BiH. I ova praksa pokazuje njegov jednostran pristup situaciji u BiH. Smatramo da se Kancelarija visokog predstavnika mora ukinuti, jer ne doprinosi ničemu dobrom u BiH - istakao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Valentin Incko, slažu se i analitičari, odavno je postao ostatak prošlosti. Bez podrške dijela vodećih sila i bez bonskih ovlašćenja, ali s platom koja je za devet godina stolovanja prestigla cifru od enormnih 2,7 miliona evra!

- On je jedan relikt prošlosti i za sve osim za njega i njegovu porodicu, bilo bi bolje da se što prije završi ova njegova ekskurzija - kaže istoričar Čedomir Antić.

I kad god da se završi Inckova ekskurzija u BiH, ostaće pitanje - gdje je pogriješio njegov nastavnik istorije? Ili profesori Bečke akademije u kojoj je diplomatiju izučavao!? Ili je, ipak, greška do učenika!?