latinica  ћирилица
11/11/2018 |  08:24 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Pariz- Svjetski lideri na 100-godišnjici obilježavanja Velikog rata (FOTO)

U Parizu se danas održava ceremonija obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, kojoj prisustvuje više desetina predsjednika država i vlada.
Državnici u Parizu - Foto: Screenshot
Državnici u ParizuFoto: Screenshot

Francuski predsjednik Emanuel Makron je na ceremoniju kod Trijumfalne kapije, pozvao više od 80 šefova država i vlada koje su direktno ili indirektno učestvovale u Prvom svjetskom ratu.

Svečanosti će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednici Amerike Donald Tramp, Rusije Vladimir Putin, Turske Redžep Tajip Erdogan.

Osim zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, obilježavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Njemačke koju će predstavljati kancelarka Merkel.

Glavna ceremonija počeće ispred Trijumfalne kapije, gdje će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsjednik. Planirano je da Makron svoj govor ispred Groba neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. mjeseca, u vrijeme kada je potpisano primirje prije 100 godina.

U okviru obilježavanja godišnjice, biće održano prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na Makronovu inicijativu kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govoriće potpredsjednica savjeta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsjednik Francuske, njemačka kancelarka, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Kako je navedeno, na Forumu koji će trajati do 13. novembra, neće prisustvovati američki predsjednik Donald Tramp.

Ono što je izazvalo posebnu pažlju svjetskih medija su sastanci svjetskih lidera na marginama skupa - Putina i Trampa, Trampa i Erdogana i Makrona i Merkelove, ali se govorilo i o onim zvaničnicima koji neće biti prisutni ili koji su odbili poziv, poput predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska.

On je ranije izjavio da je morao da odbije poziv, jer će prisustvovati obilježavanju godišnjice u rodnoj Poljskoj.

Sinoć su šefovi država i vlada iz svih krajeva svijeta posjetili izložbu "Pikaso: plavo i roze", priređenu u Muzeju Orsej, nakon čega je za visoke zvanice priređen koktel.

Sedmica obilježavanja sto godina od završetka Prvog svjetskog rata počela je u nedjelju, 4. novembra ceremonijom u katedrali u Strazburu, kojoj su prisustvovali predsjednici Francuske i Njemačke, Emanuel Makron i Frank Valter Štajnmajer.

Prvi svjetski rat trajao je od 1914. do 1918. godine, a u njemu su učestvovale 32 nacije.

Iako je po opsegu bio svjetski, uglavnom se vodio na evropskom tlu. Završio je potpuno novom teritorijalnom podjelom i promjenom političke slike Evrope, u kojoj su nestala Austrougarsko, Otomansko i Njemačko carstvo, a u Rusiji se rodila revolucija.

Sile Antante potpisale su primirje sa Njemačkom 11. novembra 1918. godine u 11.00 časova, u željezničkom vagonu kod francuskog grada Kompijena i time okončale Prvi svjetski rat.

Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Zaraćene strane u Prvom svjetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a, prema nekim procjenama, stradalo je oko 20 miliona ljudi.

Srbija je, kao sila pobjednica, izgubila 1.247.000 ljudi u Prvom svjetskom ratu, a srpski narod je proporcionalno broju stanovnika bio jedan od dva najstradalnija izgubivši 60 odsto muške populacije.