latinica  ћирилица
11/11/2018 |  09:40 ⇒ 09:43 | Autor: SRNA

Јedinstven stav Grčke o nepriznavanju samoproglašenog Kosova

Predsjednik grčke partije Nova demokratija Kirijakos Micotakis izjavio je da sve političke stranke u Grčkoj imaju jedinstven stav o nepriznavanju samoproglašenog Kosova.
Kirijakos Micotakis (Fo­to: Ka­bi­net K. Mi­co­ta­ki­sa) -
Kirijakos Micotakis (Fo­to: Ka­bi­net K. Mi­co­ta­ki­sa)

- Stav Grčke je potpuno jasan i stabilan i to je zajednički stav svih partija kada je riječ o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Naš stav je da dijalog između Beograda i Prištine treba i dalje da se ohrabruje - rekao je Micotakis za beogradsku Politiku.

Micotakis, aktuelni vođa grčke opozicije, istakao je da Atina može i mora da ima energičniju ulogu na očuvanju stabilnosti u regionu, jer, kako je napomenuo, Grčka je članica EU i NATO i ima "politička, diplomatska, ekonomska i kulturna uporišta koja joj to dozvoljavaju".

Naveo je da je ekonomska kriza privremeno oslabila spoljnu političku dinamiku Grčke, ali ne i vrijednost njenih geopolitičkih pozicija.

Micotakis i njegova konzervativna Nova dmeokratija, prema istraživanju javnog mnjenja, imaju oko 12 odsto veću prednost u odnosu na vladajuću Sirizu i premijera Aleksisa Ciprasa, a mnogi ga vide kao mogućeg sljedećeg predsjednika grčke vlade, navodi list.

On je najmlađi sin legendarnog Konstantina Micotakisa, bivšeg premijera i dugogodišnjeg lidera Nove demokratije.

Kirijakos Micotakis će boraviti u zvaničnoj posjeti Beogradu 12. i 13. novembra, a ovo je njegova druga posjeta Srbiji za manje od dvije godine.