latinica  ћирилица
11/11/2018 |  11:02 ⇒ 19:51 | Autor: B92

Vučić-Merkelova o evrointegracijama i KiM

Teme razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njemačke kancelarke Angele Merkel bile su ekonomska saradnja, bilateralni odnosi i evrointegracija Srbije, ali i situacija u regionu i Kosovo i Metohija.

Vučić je Merkelovu obavijestio o toku dijaloga sa Prištinom, kao i posljednjim potezima povećanja taksi na robu iz Srbije i BiH, prenose srpski mediji.

Kako se navodi, predsjednik Srbije je njemačku kancelarku obavijestio i o poboljšanju ekonomske situacije u Srbiji, zahvalivši joj na povećanju broja njemačkih investicija u Srbiji, a ona je pozdravila ekonomske uspjehe Srbije i istakla da želi da pomogne da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Aleksandar Vučić će se tokom dana sastati i sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Generalni sekretar predsjednika Nikola Selaković potvrdio je da se Vučić sinoć sastao sa Makronom dva puta, kao i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. 

Vučić u Parizu boravi povodom svečane ceremonije obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata. Na svom reveru Vučić nosi Natalijinu ramondu ili "cvijet feniks" - simbol iskušenja kroz koja je prošla Srbija tokom Prvog svjetskog rata.

Taj cvijet je od prije šest godina i zvanično simbol Dana primirja u Srbiji.

Ostali lideri na reveru imaju različak.