latinica  ћирилица
11/11/2018 |  11:56 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Trebinje - Predavanje o donorstvu organa

U organizaciji Kluba veterana dobrovoljnih davalaca krvi u Trebinju je održano predavanje pod nazivom "Da krv čeka bolesnika i da organi čekaju primaoca". Učesnici su iznijeli stavove o radu transfuziološke službe u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kao i postupku donorstva organa u regionu.

Tihomiru Deretiću iz Trebinja prije 28 godina dijagnostikovana je akutna leukemija. Liječenje je bilo neizvjesno i dugotrajno, a krajnji ishod bila je transplantacija koštane srži. Donor je bila njegova sestra, a on je dobio šansu za novi život.

"Kad čovjek posmatra svoj život i svoje zdravlje, nikada ne može reći da se nešto nekada neće desiti... Podržavam ovu oblast i kada je u pitanju doniranje organa, tkiva, a posebno koštane srži", kaže Tihomir.

Na predavanju o donorstvu organa svoja iskustva, tokom desetogodišnje prakse, prenijeli su predstavnici Humanitarnog udruženja "Od srca" iz Beograda. Veoma je važno probuditi svijest građana o važnosti donorstva, koje je jedino područje medicine koje zahtijeva učešće društva, - humanista i dobročinitelja.

Na transplataciju bubrega trenutno u Srbiji čeka 750 pacijenata, srca 39, dok novu jetru čeka 4o bolesnika. U Republici Srpskoj transplatacija organa vrši se samo sa živih donora, dok se u Srbiji već odavno organi presađuju i nakon nastupanja smrti donora.

Dugogodišnji dobrovoljni davaoci krvi iznijeli su svoje mišljenje o centralizaciji transfuzioloških službi u Republici Srpskoj. Smatraju da ona nije dobro rješenje u pravovremenom djelovanju, jer krv treba da čeka pacijenta, a ne obrnuto.

Većina dobrovoljnih davalaca krvi želi da podrži i oblast donorstva organa. Mnogi od njih u regionu potpisali su donorske kartice.

Treba znati i to da svaka osoba može biti potencijalni donor organa, ali je veća vjerovatnoća da tokom života bude potencijalni primalac.