latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:03 | Autor: SRNA

Vjetar dodatno otežava stanje u Kaliforniji

Јak, vreo i suv vjetar počeo je danas da duva u južnoj Kaliforniji, a slično vrijeme najavljeno je i u sjevernom dijelu te američke savezne države, što će dodatno rasplamsati požare koji su do sada odnijeli najmanje 25 ljudskih života, izjavili su danas zvaničnici.
Požar u Kaliforniji - Foto: AFP
Požar u KalifornijiFoto: AFP

"Vjetar duva do 70 kilometara na čas, a povremeni udari dostižu od 100 do 110 kilometara na čas. To će dodatno pogoršati situaciju", rekao je zvaničnik Nacionalne meteorološke službe iz Koledž parka u Merilendu Mark Čenar.

Prema njegovim riječima, vazdušna masa kreće se preko pustinja na zapadu SAD, uključujući Dolinu Smrti ka obali, što će uzrokovati jak vjetar koji će duvati do utorka 13. novembra.

Dodatni udari vjetra brzine od oko 80 kilometara na čas zabilježeni su preko brda Sijera Nevade u sjevernom dijelu Kalifornije nedaleko od Sakramenta, gdje je požar "Kamp" odnio najmanje 23 ljudska života.

Požar "Kemp" uništio je više od 6.700 kuća i poslovnih objekata u Paradajzu.

Prema podacima vlasti, 35 osoba se vode kao nestale, a tri vatrogasca su povrijeđena.

Drugi požar "Vulsi" gori na obodima brda iznad Malibua i ugrožava više hiljada kuća. Na tom području naređena je obavezna evakuacija.

Požar je uništio najmanje 177 kuća i drugih objekata.

Policija Los Anđelesa saopštila je da su u Malibuu pronađena dva tijela, ali da je još rano da se utvrdi da li je smrt nastupila usljed požara.