latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:42 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Bliži se pet vijekova Goraždanske štamparije

U susret zlatnom jubileju pet stotina godina od stvaranja jedne od najstarijih štamparija na Balkanu i prvoj na području BiH, u Novom Goraždu predstoji mnogo posla.

U 2019. godini planirano je više kulturnih i naučnih skupova, kojima će se ukazati na značaj ove ustanove za razvoj pismenosti kod Srba i Rumuna.

Trgovac Božidar Ljubavić zvani Goraždanin sa sinovima je osnovao štampariju koja je 1519. godine odštampala prvo izdanje – Liturgiju ili Služabnik. Na stotinu jednom listu nalaze se večernja i jutarnja služba i liturgije Svetog Јovana Zlatoustog i Vasilija Velikog. Dvije godine kasnije iz štampe je izašao Psaltir sa posledovanjem koji je sa 352 lista najobimnija knjiga. Molitvenik iz 1523. godine posljednje je izdanje. Povodom značajnog jubileja u saradnji sa stručnjacima Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo biće izdata monografija.

Tomislav Čarapić, načelnik Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti Novog Goražda,kaže da će monografija  obuhvatiti istorijat štamparije, kao i da će na pristupačan način pomoći u edukaciji mladih o značaju goraždanske štamparije za srpsko pismo i pismenost.

Organizatori jubileja opština Novo Goražde i Mitropolija dabrobosanska, uz podršku Vlade Republike Srpske, za sljedeću godinu pripremaju brojne sadržaje. Pozivaju sve dobrotvore da podrže ovu veliku proslavu.

Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde, podsjetila je da je Vlada Srpske donijela odluku o značaju ovog događaja kao veoma bitnog, kako za Novo Goražde, tako i za cijeli srpski narod.

Povodom rijetko vrijednog jubileja, biće štampane poštanske markice na kojima će biti predstavljena izdanja ove značajne ustanove koja je u Donjoj Sopotnici kod Goražda pri hramu Svetog Đorđa radila sve do 1523. godine, kada je nešto kasnije premještena u Trgovište u Rumuniji.