latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:57 ⇒ 19:03 | Autor: RTS

Srbija- Odata počast herojima Prvog svjetskog rata

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju, obilježen je Dan primirja i sto godina od završetka Prvog svejtskog rata. Izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković položio je vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
Položeni vijenci kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda - Foto: TANЈUG
Položeni vijenci kod Spomen-kosturnice branilaca BeogradaFoto: TANЈUG

Centralnu državnu ceremoniju, koja je počela intoniranjem himne Srbije, a minutom ćitanja odata je pošta palim stradalnicima, predvodio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je istakao da obilježavanjem stogodišnjice primirja i velike pobjede Srbija želi da iskaže najdublje poštovanje stotinama hiljada stradalih ratnika i civila koji su izgubili život za mir i slobodu.

- Ovo je prilika da se podsjetimo ne samo njihovih herojskih podviga, nego i kolika je cijena koju su naši preci platili da bi osvojili slobodu za sebe i svoju zemlju - rekao je ministar.

On je citirao Monteskjea koji je rekao da su srećni narodi koji imaju dosadnu istoriju, ali, kako kaže ministar, Srbija nije bila te sreće.

Kako je rekao, Srbija je po okončanju Prvog svjetskog rata bila ovjenčana velikom slavom, ali i velikim gubicima i podsjetio da se procjenjuje da je u Velikom ratu Srbija izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika i više od pola vojno sposobnih muškaraca.

Ukazao je na neophodnost realnog i cjelovitog sagledavanja istorije, ali i na potrebu posvećenosti miru.

- Kao što je prije 100 godina dala nemjerljivu žrtvu u borbi za slobodu, Srbija danas preduzima ogromne napore da bude garant mira i stabilnosti na Balkanu - poručio je Stefanović.

Vijence i cvijeće položili su predstavnici vojno diplomatskog kora među kojima su bili ambasadori Francuske, Rusije, Njemačke.  

Povodom Dana primirja, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i komandanta Garde general-majora Milomira Todorovića, položio je danas vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali. 

Stefanović je rekao da Srbija danas preduzima ogromne napore da bude garant mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

On je istakao da je Srbija i danas kao i prije 100 godina odlučna da bude odgovorno i uređeno društvo, koje jača svoje pozicije u porodici evropskih naroda.

- U ovom trenutku, kao i u Beogradu, i u svim glavnim gradovima država pobjednica u Prvom svjetskom ratu obilježava se Dan primirja. S nama su ovdje i ambasadori onih zemalja koje nisu uvijek bile na istoj strani. Drago mi je što su oni danas ovdje kao dragi gosti. U znak pijeteta prema precima, šaljemo poruku afirmacije saradnje i očuvanja mira i stabilnosti miru u svijetu - rekao je Stefanović.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su u ceremonijama polaganja vijenaca na Francuskom

U Srbiji se Dan primirja obilježava kao državni praznik.