latinica  ћирилица
11/11/2018 |  13:04 ⇒ 19:50 | Autor: TANЈUG

U Parizu svjetski lideri obilježili vijek od Velikog rata (FOTO)

Centralna svečanost kojom je svijet obilježio vijek od okončanja Prvog svjetskog rata održana je u Parizu ispred Trijumfalne kapije.

Svečanosti je prisustvovalo više od 80 državnika, kako iz zemalja pobjednica, tako i onih koje su poražene u Velikom ratu.

Francuzi su se borili za svoju otadžbinu i slobodu, doživejli su pakao koji niko ne može da zamisli, a njihova je patnja sagradila Francusku, rekao je predsjednik Emanuel Makron u obraćanju.

Podsejtio je da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je progutao vojnike, kojoj god vojsci da su pripadali.

Pobjednici i pobijeđeni su dugo bili u istoj žalosti, istakao je Makron, i poručio, da lekcija ne može biti "jedan narod protiv drugih" - ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućosti i suštinskim stvarima.

Upozorio je da se danas javljaju "demoni iz prošlosti" spremni da ponovo siju haos i smrt, a istorija ponekad prijeti da će nastaviti svojim tragičnim tokovima.

- Moramo afirmisati odgovornost da djeci prenesemo svijet o kojima su prethodne generacije sanjale - poručio je Makron i naglasio da je mir vrhovna vreijdnost, jer se zna koja je cijena da se odbrani.

Naveo je da je u ratu poginulo 10 miliona vojnika, milioni civila, a milijardu projektila je ispaljeno samo na Francusku.

Ceremonija obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata počela je ispred Trijumfalne kapije čitanjem pisama vojnika koji su učestvovali u ratu.

Pisma koja su napisana prije sto godina čitalo je osam tinejdžera.

"Dragi moji roditelji, danas je bilo predivno. Dobili smo vijesti o primirju jutros u 9.30. Imao sam 10 minuta da se pripremim za veliku paradu na trgu u Monsu... Ulice su bile prepune civila koji su skakali od sreće bacajući cvijeće... Trg i ulice bili su u najrazličitijim bojama", navodi se u pismu oficira britanske kraljevske konjičke artiljerije.

"Dragi moj Pjer, dok ti ovo pišem, ti tamo daleko u šumama Alzasa saznaješ nevjerovatne vijesti! Ovdje se čuje na sve strane. Bolesna sam od sreće, ne mogu da pišem... Ne mogu da ti opišem osjećaj nevjerovatne radosti na ovaj prvi dan primirja", navela je Francuskinja Deniz Brije u pismu vjereniku Pjeru Foru.

Centralnoj ceremoniji je prisustvalo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica rata, ali i visoki predstavnici UN i evropskih institucija.

Među učesnicima bili su predsjednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Osim zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, obnježavanju su prisustvovali i predstavnici poraženih zemalja, poput Njemačke koju je predstavljala kancelarka Angela Merkel.

Srbiju je na ceremoniji predstavljao predsjednik Aleksandar Vučić.

U okviru obeležavanja godišnjice, najavljeno je prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma. Forum se uspostavlja na inicijativu francuskog predsjednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Srbija je u ratu dala veliki doprinos, koji je bio zalog da se napravi Kraljevina SHS, a Beograd je postao nova prestonica, podsjetio je Slobodan Đukić, profesor Vojne istorije na Vojnoj akademiji.

Prvi svjetski rat je poznat kao rat u rovovima. Јedna od čuvenih bitaka vodila se u prvim mjesecima rata 1914. na teritoriji Srbije u krugu od 200 kilometara, kada se očekivala kapitulacija srpske vojske.

Kolubarska bitka bila je jedna od tri manevarske bitke u Prvom svjetskom ratu.

Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator, ukazao je da je Solunski front i izbacivanje bugarske vojske početak kraja rata i da to priznaju njemački generali.

- Pariz će biti značajan i dobro je da smo mi tamo, jer mi smo pobjednica Prvog svjetskog rata, mi treba da budemo tamo, naša zastava treba da bude tamo - smatra Lazanski.

Veliki rat zvanično je završen potpisivanjem Versajskog ugovora 28. juna 1919. godine. Najznačanije odluke donijela je "velika četvorka" Vudro Vilson, Žorž Klemanso, Vitorio Orlando i Dejvid Lojd DŽordž.

Procjenjuje se da je mobilisano oko 60 miliona ljudi. Na ruševinama tri carstva nastao je novi svjetski poredak.