latinica  ћирилица
11/11/2018 |  15:08 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Rastošnica- Ne prestaju napadi na srpske povratnike

U dvorištu porodice Todorović u Rastošnici, u federalnoj opštini Sapna, nedavno je posječeno dvadesetak stabala voća.

Ovo je samo jedan u nizu napada na srpske povratnike i njihovu imovinu.

Pored usamljenosti, neimaštine, neuređene infrastrukture, zbog straha za sopstveni život malobrojni povratnici u srpskim selima sve češće ponovo napuštaju imanja.

Vandali su pod okriljem noći isjekli polovinu brižljivo njegovanog mladog voćnjaka Todorovića.

- Ovdje nema nikakve zaštite. Kada se nešto slično desi bude puno dvorište policije, inspektora...Tako bude dva dana, treći ništa. Možeš i poginuti niko doći neće. Težak je ovdje život, baš težak, priča Ruža Todorović.

Povratnici uglavnom žive od poljoprivrede, ali je mnogima ukradena stoka, posječena šuma, zapaljeno sijeno, a bilo je i ozbiljnijih napada.

- Sve to ima u stanici policije zavedeno, ima i datum kad je prijavljeno. Poslije toga su mi sipali naftu u kom za rakiju, pa onda su mi bušili gume, ulazili u garažu, bušili gume na kultivatoru i na kosačici i na kraju, što je najgore pucali mi u vrata, kaže teodor Tasovac, predsjednik Mjesne zajednice Rastošnica.

Policija iz Sapne dođe na poziv povratnika, ali nema otkrivanja i kažnjavanja napadača. Drago Perić i njegova pokojna supruga pretučeni su, vezani i opljačkani prije 13 godina, a istraga još nije okončana.

U Rastošnici je prije rata živjelo blizu 2.000 stanovnika, a danas ih je manje od 200.

Poslije rata su ih dočekale porušene i zapaljene kuće od kojih mnoge ni do danas nisu obnovljene.

Mara Tasovac priča kako je teško bilo nakon povratka sve očistiti i učiniti uslovnim za život.

Neredovno održavanje puteva, loše snabdijevanje vodom i strujom, samo su neki od problema sa kojim se svakodnevno suočavaju.

U selu nema nijedne prodavnice, ne radi ambulanta, niti škola.

Malobrojni mještani okupe se za praznike kod seoske crkve, a među povratničkim kućama sve je više onih koje su zauvijek zatvorene.