latinica  ћирилица
11/11/2018 |  21:38 ⇒ 21:42 | Autor: SRNA

U Gracu se rukovali potomci Habzburga i Principa

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa rukovali su se danas simbolično na stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata.
Gavrilo Princip - Foto: ilustracija
Gavrilo PrincipFoto: ilustracija

Tokom susreta u Gracu potomci Habsburga i Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenose beograedski mediji.

Austrijski umjetnik Igor Petković organizovao je u Gracu niz kulturnih događanja povodom sto godina od završetka Velikog rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je Petković.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mjesec dana kasnije Austro-ugarska je proglasila rat Srbiji, čime je otpočeo Prvi svjetski rat koji je na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gdje su Franc Ferdinand i SoFija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.