latinica  ћирилица
12/11/2018 |  07:41 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Brodu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenjae nekadašnjem komandiru Vojne policije 101. Brdske brigade HVO-a Alminku Islamoviću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Polet".

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Svjedok Tužilaštva BiH Miodrag Kušljić je na ročištu 29. oktobra ispričao kako je optuženi špricao suzavac u oči Vinku Okoliću i Branislavu Nariću koji su bili zatvoreni na stadionu "Polet" u tadašnjem Bosanskom Brodu.

Kušljić je posvjedočio da su ga pripadnici vojne policije HVO-a uhapsili 29. juna 1992. godine samo zato što je Srbin i zatvorili u jednu prostoriju na stadionu u kojoj je već bilo 25 do 30, uglavnom, srpskih zatvorenika.

On je ispričao da ih je tada čuvala vojna policija, a da je optuženog Islamovića, kojeg je poznavao od ranije, povremeno viđao.

Zaštićeni svjedok pod oznakom "S-2", koja je bila zatvorena na stadionu sa još nekoliko žena, rekla je da Islamovića nije poznavala, ali da je po izlasku iz zatvora od drugih čula šta je radio.

- Јovo Budalović, Stana Vidić i Borislav Dugonjić pričali su da je Islamović silovao žene, a muškarce tukao i mučio - rekla je svjedokinja.

Tužilac Miroslav Јanjić pročitao je iskaz preminule Ljubice Duronjić koji je dala u Regionalnoj kancelariji Agencije za istrage i zaštitu BiH u Banjaluci 2. decembra 2007. godine i u kome je navela da je sa mužem bila zatvorena u Vatrogasnom domu i da je jedno noći Islamović sa još nekoliko lica odveo njenog muža na kome se, kada se vratio, vidjelo da je isprebijan.

Ona je tada ispričala da joj je suprug rekao da su ga tukli, vezali selotejpom i kačili na drvo da visi naopačke.