latinica  ћирилица
12/11/2018 |  08:00 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar"

Premijernim prikazivanjem igranog filma "Granice kiše", Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, danas će u Istočnom Sarajevu svečano biti otvoren 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".
12. MFF "Prvi kadar" (foto: facebook.com/vitomir.mitric) -
12. MFF "Prvi kadar" (foto: facebook.com/vitomir.mitric)

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić najavila je da će premijeri filma "Granice kiše" prisustvovati producentska i glumačka ekipa filma, kao i brojni gosti i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta.

Svečanost otvaranja festivala zakazana je za 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Otvaranje festivala pratiće izložba fotografija autora Aleksandre Јovanić i Čarne Manojlović "Hrabre žene putuju kroz vreme", među kojima su Nadežda Petrović i Milunka Savić.

U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 42 filma iz 17 zemalja, koji će biti prikazani u šest festivalskih selekcija.

Za danas je najavljena projekcija igranih i dokumentarnih filmova "Princeza i poštar" Dragana Radetića, "Sa dve noge u zemlji" Saše Hajdukovića, "Konstrukcija" Tamare Kesić, "Praznovanje" Dejana Јavorca, "Neko od nas" Anje Kavić, "Imperativ" Јelene Ilić Todorović i "Oj, Krajino" Saše Karanovića.

Ovaj dio festivalskog programa počinje u 14.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U okviru prvog festivalskog dana u 10.00 časova će u dječijem programu premijerno biti prikazan igrani film za djecu "Zlogonje", autora Raška Miljkovića.

Ovogodišnji "Prvi kadar" održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Prvi kadriraj!", pa će danas u Zvorniku početi sa radom radionica animiranog filma.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković večeras će u Istočnom Sarajevu otvoriti 12. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.