latinica  ћирилица
12/11/2018 |  08:32 ⇒ 10:41 | Autor: B92

Matić odlučan, ponovo odbio da nosi cvjetić maka!

Srpski reprezentativac Nemanja Matić je i ovog puta ostao dosljedan sebi. Ni u derbiju s Mančester Sitijem na dresu nije nosio simbol cvijeta divljeg maka.
Nemanja Matić (foto: twitter.com/manutd) -
Nemanja Matić (foto: twitter.com/manutd)

Vezni igrač Јunajteda je proteklog vikenda, na utakmici s Bornmutom takođe odbio da nosi pomenuti simbol, što je izazvalo buru negodovanja na Ostrvu.

Poznato je da je Matić, kasnije tokom nedjelje, objasnio razloge zbog kojih je odbio da nosi taj simbol na svom dresu. Ranije se cvjetić koristio kao simbol kojim se obilježavalo sjećanje na pogunule britanske vojnike tokom Prvog svjetskog rata, ali odnedavno, taj simbol se koristi i za obilježavanje pogibija svih britanskih vojnika, uključujući i onih koji su angažovani u NATO snagama.

Matić je prošle sezone imao simbol na dresu, ali tada nije znao za pomenutu činjenicu. Sada je ostao pri svojoj odluci, što je u klubu naišlo na razumijevanje, ali ne i kod dobrog dijela britanske javnosti.

"U potpunosti razumijem zašto ljudi nose makov cvijet, poštujem svačije pravo da to radi i saosjećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu. Ipak, za mene je to samo podsjetnik na napad koji sam osjetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak koji je živio u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem Srbije 1999. Iako sam prije nosio, sada ne osjećam da je u redu da imam cvijet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam cvijet kao simbol ponosa Britanaca niti uvrijedim bilo koga, ipak, svi smo proizvod ličnog odgoja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumiju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju", poručio je Matić prošle nedjelje kada je obrazložio svima šta je razlog što ne nosi simbol.