latinica  ћирилица
12/11/2018 |  09:19 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Veliko srce Spomenke Čečura - Voli ljude, a vezana je i za životinje

Spomenka Čečura iz Bratunca već deset godina radi kao geronto domaćica. Motiv za to je, kaže, humanost. Voli ljude, a vezana je i za životinje.

Spomenka Čečura radni dan počinje i završava pomažući drugima. Ljeti, zimi, po kiši ili snijegu, ne propušta priliku da pomogne onima kojima je njena pomoć neophodna.

"Vidim šta treba, počnem da radim. Kod nekih napravim ručak. Dođem kod neke bake, ona nešto sprema, ja joj to završim, obavezno im donesem drva. U Fakovićima sam jednoj baki sakupljala drva", priča Čečura.

Uprkos činjenici da ima primanja od samo 200 KM mjesečno, Spomenki ništa ne pada teško. Godinama je živjela u izbjegličkom smještaju. Nagledala se, kaže, svega i zbog toga, osjeća da je dužna da pomogne drugima, onoliko koliko može.

"Pitam se kako imam volju. Neka bi to samo preletjela, ali ja ne. Gledam da uradim sve, ako su to tri stvari da ih uradim kako treba. Nastojim da im omogućim bar čist krevet, čistu posteljinu, donesem im i zavjese, jer ne mogu da ih perem kad nemam gdje da to uradim", ističe Spomenka Čečura.

Ljudi kojima Spomenka pomaže su zahvalni. Mnogi od njih zbog zdravstvenih problema nisu u mogućnosti da se brinu o sebi.

Pored svih obaveza, Spomenka pronalazi vrijeme i da se brine o sedam mačaka i tri psa.