latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:18 ⇒ 12:13 | Autor: SRNA

Nović: Srpskoj potreban savjet za zaštitu ustavnog poretka

Direktor nekadašnje Službe državne bezbjednosti Republike Srpske Sredoje Nović smatra da je Srpskoj potreban savjet za zaštitu ustavnog poretka, u kojem bi bili zauzimani ključni stavovi koji bi bili obavezujući za institucije Srpske i za njene predstavnike na nivou BiH.
Sredoje Nović - Foto: 24 sata info
Sredoje NovićFoto: 24 sata info

On je istakao da je najava predsjednika Srpske Milorada Dodika da bi Srpska trebalo da formira svoju službu nacionalne bezbjednosti iznuđen, ali opravdan potez zato što Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom.

Nović, koji je cijeli radni vijek proveo u sektoru bezbjednosti, smatra da bi Srpska, prvo trebalo da osnuje savjet za zaštitu ustavnog poretka, čiji bi posao bio da analizira sve informacije od značaja za bezbjednost Republike Srpske, pa i BiH i regiona.

"Mogu se razmatrati i određena ekonomska pitanja koja zadiru u sferu bezbjednosti, jer zaštita ustavnog poretka podrazumijeva i zaštitu njenog ekonomskog poretka", rekao je Nović za "Glas Srpske".

On je naglasio da bi u savjetu bili zauzimani ključni stavovi koji bi bili obavezujući za institucije Srpske i njene predstavnike na nivou BiH, te da Srpska apsolutno ima pravo na formiranje savjeta za zaštitu ustavnog poretka i to mogu da ospore samo zlonamjerni.

"E, sad dolazimo do onoga o čemu je govorio predsjednik Srpske. Ključni problem u BiH jeste to što u OBA smatraju da ona račune mora da polaže pojedinim ambasadama i ambasadorima umjesto da Banjaluci i predsjedniku Srpske, bez obzira na to ko je on i kako se zove, predoči informacije i upozna ga o ključnim pitanjima od interesa za bezbjednost Srpske i BiH", rekao je Nović.

On je naveo da, ukoliko šefovi službe ne nađu za shodno, iako su po zakonu o OBA dužni da rukovodstva entiteta, pa čak i kantona, informišu o ključnim bezbjednosnim pitanjima i ako im ne šalju nijednu informaciju, onda je potpuno racionalno što predsjednik Republike traži da bude razmotrena mogućnost formiranja službe nacionalne bezbjednosti Republike Srpske.

"Ako neko ne radi svoj posao i ignoriše kompletno rukovodstvo Srpske, on ne zaslužuje drugačiji odnos nego da se pravi pandan toj službi. Znam da će to naići na otpore kako pojedinih ambasada, tako i u Sarajevu, ali ta ideja i njena moguća realizacija jesu iznuđen potez", rekao je Nović.

Nović je zaključio da u Sarajevu moraju da shvate da na nivou BiH ne mogu biti donošene odluke mimo Republike Srpske, jer u suprotnom BiH nema perspektivu.