latinica  ћирилица
12/11/2018 |  11:52 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Bijeljina: Stručno predavanje "Teorija afektivne vezanosti"

"Teorija afektivne vezanosti - obrasci, prepoznavanje i intervencija"- bila je tema stručnog predavanja koje je u Bijeljini organizovalo Društvo psihologa Republike Srpske, podružnica za Semberiju i Majevicu. Na ovom skupu učestvovalo je tridesetak psihologa i socijalnih radnika iz Republike Srpske, Brčko distrikta i Federacije BiH.

Potreba za vezanošću je bazična ljudska potreba i bez nje nema opstanka. Od kvaliteta odnosa sa roditeljima i drugih odraslih ljudi u djetinjstvu, zavise i obrasci emocionalne vezanosti koje osoba ima i na osnovu koje kasnije formira druge veze.

"To je zapravo suštinski dokaz da smo po prirodi socijalna bića i da nam je od samog starta neophodna briga, i ne samo briga nego i kontakt", ističe Tatjana Stefanović Stanojević, profesorka razvojne psihologije.

Privrženost ima veliki uticaj na formiranje, kvalitet i održanje partnerske zajednice, tvrde psiholozi.

"Mi smo svjedoci da je sve veći broj konfliktnih razvoda i da se bračne zajednice raspadaju. Ova teorija pruža jako dobru sliku da razumijemo zašto se to dešava", pojašnjava Slađana Cvjetković, predsjednik bijeljinsog Društva psihologa.

Afektivna vezanost je fenomen koji je izuzetno važan za svakog čovjeka, smatraju učesnici seminara.

"Želim da ukažem studentima na značaj emocionalne vezanosti i toga koliko je bitno da rastemo i da se razvijemo u zdravu i zrelu ličnost", kaže Sanja Opsenica, prodekan za naučno istraživački rad na Pedagoškom fakultetu Bijeljina.

Društvo psihologa Republike Srpske, podružnica Semebrije i Majevice organizovalo je brojne tribine i stručne seminare na popularne teme. Njihov cilj je unapređenje kompetencije stručnjaka zaposlenih u socijalnoj zaštiti.