latinica  ћирилица
12/11/2018 |  12:40 | Autor: SRNA

Putin: Veoma važna saradnja sa muslimanskim zemljama

Moskva smatra saradnju sa muslimanskim zemljama vrlo važnom, navodi se u poruci predsjednika Rusije Vladimira Putina upućenoj učesnicima četvrtog sastanka Rusko-islamske grupe za strateške vizije u ruskom gradu Mahačkala, koju je prenio predsjednik Tatarstana Rustam Minihanov.
Vladimir Putin (Foto: rt.com) - Foto: RTRS
Vladimir Putin (Foto: rt.com)Foto: RTRS

U poruci ruskog predsjednika navodi se da Ruska Federacija smatra veoma važnim jačanje veza sa muslimanskim zemljama, kako na bilateralnom nivou tako i u okviru Organizacije islamske saradnje.

"Naši stavovi su prilično bliski u vezi sa mnogim hitnim pitanjima na globalnom i regionalnom planu. Zajedno podržavamo stvaranje poštenog i demokratskog svjetskog poretka, zasnovanog na vladavini zakona i oslobođenog bilo kakvih pristrasnih diktata čvrste ruke ili ekonomskog i infromacionog pritiska", istakao je Putin.

Ruski lider napomenuo je da Moskva i zemlje islamskog svijeta imaju konstruktivnu ekonomsku, naučnu, tehničku i humanitarnu saradnju, kao i partnerstvo u rješavanju lokalnih sukoba i kriznih situacija, javio je TASS.

Putin je naglasio da je trenutni sastanak grupe posvećen vrlo ozbiljnom problemu borbe protiv terorizma i ekstremističke ideologije, radu sa mladim ljudima i koordinisanju napora na polju obrazovanja i prosvjećenja.

Rusko-islamska grupa za strateške vizije formirana je 2006. godine, pod vođstvom ruskog diplomate Јevgenija Primakova i prvog predsjednika Tatarstana Mintimera Šajmijeva, nakon što se Rusija kao posmatrač pridružila Organizaciji islamske saradnje.

Grupu čine 33 poznate javne ličnosti iz 27 zemalja, uključujući bivše premijere, ministre spoljnih poslova i velike religijske učenjake iz Indonezije, Maroka, Saudijske Arabije, Irana, Kuvajta i drugih zemalja.

Predsjedavajući grupe je predsjednik Tatarstana, a sastanak se ove godine održava u Dagestanu.