latinica  ћирилица
12/11/2018 |  14:24 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Budimir: Ne može biti revizije istine o Prvom svjetskom ratu i ulozi Srba

Istina o Prvom svjetskom ratu ne može da bude izbrisana, a pokušaji dijela hrvatske javnosti da revidira taj dio istorije i da obezvrijedi ulogu Srbije i srpskog naroda u Velikom ratu jednostavno ne može proći, poručio je sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.
Milojko Budimir - Foto: SRNA
Milojko BudimirFoto: SRNA

 On smatra da je za svaku pohvalu čestitka koju je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom 100 godina pobjede u Prvom svjetskom ratu, koja je naišla na osudu u Hrvatskoj, jer je to čestitka, ne samo za oslobođenje Srbije i srpskog naroda, već i svih južnoslovenskih naroda - uključujući i Hrvate.

- Zahvaljujući srpskoj vojsci, tada su oslobođeni najveći dijelovi Hrvatske koji su bili pod Austrougarskom i zahvaljujući tome prije 100 godina formirana je država Srba, Hrvata i Slovenaca. Hrvati su željeli da uđu u tu državu da bi na neki način sprali sa sebe učešće na strani neprijatelja u Prvom svjetskom ratu - izjavio je Budimir za Srnu.

Povodom napada na Pupovca i činjenice da hrvatski desničarski mediji ne pominju ogromne srpske žrtve u Velikom ratu, nego insistiraju na tome da je od 1914. do 1918. godine poginulo 137.000 "domobrana na strani Austrougarske monarhije", on je rekao da se Hrvati ponašaju u maniru one starinske "čega se pametni stide, budale se ponose".

- Naravno da se zna da je Austrougarska napala Srbiju i da su Hrvati bili u redovima Austrougarske vojske, a sada, predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović sjedi među pobjednicima u Parizu - rekao je Budimir.

On je dodao da je mjesto predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na ceremoniji u Parizu moralo da bude negdje pored predstavnika zemalja koje su bile oslobodioci u Prvom svjetskom ratu, jer to mjesto Srbiji po svemu pripada.

- Nažalost, vidjeli smo ko se pojavljuje tamo u drugom redu iza njih. To je jedna politika i, nažalost, oni koji su organizovali skup u Parizu nisu bili dobronamjerni ni prema Srbiji, ni prema srpskom narodu, a to su isti oni koji decenijama ćute na sve što se dešava u Hrvatskoj - zaključio je Budimir.