latinica  ћирилица
12/11/2018 |  15:39 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Godišnji remont Termoelektrane "Ugljevik" završen prije roka

Godišnji remont Termoelektrane "Ugljevik" završen je četiri dana prije roka, što je donijelo oko dva miliona maraka zarade više od planirane

Stabilizovana je ukupna proizvodnja električne eneregije u Republici Srpskoj ,koja je u proteklih mjesec dana bila ugrožena lošim hidrološkim uslovima, pa je proizvodnja bila oslonjena uglavnom na TE "Gacko". 

Puštanjem u rad TE "Ugljevik", obezbijeđeni su i viškovi električne energije za izvoz.

Od planiranih 35 dana za redovan godišnji remont, dobrom organizacijom posla u Termolektrani Ugljevik, taj rok je skraćen za četiri dana. To je višestruka korist kako za ovo preduzeće, tako i za ukupno stnje u Elektroprivredi Republike Srpske, pojašnjavjau u upravi preduzeća. 

"Dnevno proizvodimo oko 450.000 KM vrijednosti struje. Za čeitiri dana to je oko dva miliona maraka povećan prihod, a sa druge strane imamo jako lošu hidrološku godinu gdje HE rade minimalnim kapacitetom", rekao je v.d.direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović.

Ovogodišnji remont je koštao oko 10 miliona maraka. Osim podizanja stabilnosti u proizvodnji struje, tokom remonta je urađena i korekcija na elektrofilterskom postrojenju, što je znatno smanjilo nivo zagađenja . 

"Mi smo imali oko 40% električne energije na nivou Republike Srpske. U zadnih mjesec dana kiše nije bilo, radila je samo TE 'Gacko', a Elektroprivrdeda uvozila dio struje. Sada je stabilizovana mreža i imamo dvije Termolektrane sa kompletnom proizvdnjom da namirimo potrebe, a čak nešto i za izvoz", naveo je rukovodilac RЈ Termoelektrana  u RiTE "Ugljevik" Dragan Miljanović.

I u ugljevičkom rudniku u proteklom periodu se bilježi dobra proizvodnja. Pogodne vremenske prilike omogućile su iskop oko 220.000 tona uglja što su dobre zalihe koje garantuju stabilan rad TE u zimskom periodu.

Prilog pogledajte i na našem Youtube kanalu.