latinica  ћирилица
12/11/2018 |  16:34 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Usvojeni rebalans i nacrt budžeta opštine Srebrenica

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu i nacrt budžeta opštine za iduću godinu.
SO Srebrenica - Foto: SRNA
SO SrebrenicaFoto: SRNA

Do drugog rebalansiranja budžeta u ovoj godini došlo je radi uvrštavanja pola miliona KM, dobijenih prije nekoliko dana od Savjeta ministara BiH. Za toliki iznos budžet je uvećan i umjesto prethodnih 12.250.000 KM iznosi 12.750.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Davor Maksimović rekao je da je ranije Skupština opštine donijela odluku o načinu utroška dobijenih sredstava, koja će biti uložena u izgradnju tri lokalna puta i dijelom za obnovu liftova u stambenim zgradama.

Maksimović kaže da je predviđeno da nacrt budžeta za iduću godinu bude znatno manji nego ove godine i iznosiće 64 odsto od ovogodišnjeg rebalansiranog budžeta ili 7.800.000 KM.

"Do smanjenja je došlo jer nema predviđenih donacija kao prethodnih godina za opštinu i to je realan budžet, na bazi redovnih izvornih prihoda", ističe Maksimović.

On pojašnjava da je najveći dio prihoda, 3,9 miliona KM, planiran od indirektnih poreza, ostali porezi su 400.000 KM, a neporeski prihodi planirani su u iznosu od 2.350.000 KM od čega se 1.850.000 KM odnosi na prihode od korištenja mineralnih sirovina, odnosno ruda.

"Najveći dio budžeta ili tri miliona KM, i iduće godine biće utrošen za plate, odnosno lična primanja zaposlenih, za robe i usluge planirano je izdvajanje 1,4 miliona KM, 826.000 KM za socijalne kategorije, a svega 376.000 za kapitalne investicije što iznosi deset odsto od ovogodišnjeg izdvajanja za kapitalne projekte", ističe Maksimović, uz konstataciju da je riječ o potpuno potrošačkom budžetu.

Nacrt budžeta biće upućen na razmaranje i dobijanje saglasnosti od Ministarstva finansija Republike Srpske, nakon čega će biti organizovana javna rasprava o ovom dokumentu.

Na današnjoj sjednici opštinskog parlamenta u Srebrenici odbornici su usvojili još nekoliko tehničkih odluka