latinica  ћирилица
12/11/2018 |  17:37 | Autor: SRNA

Sabor SPC: Nećemo priznati "ukrajinske raskolnike"

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ saopštio je da je neutemeljena odluka Carigradske patrijaršije o autokefalnosti ukrajinske crkve i da neće priznati "ukrajinske raskolnike", objavljeno je danas na sajtu SPC-a.

"Sabor najpre sa žaljenjem konstatuje da je Carigradska patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom", navodi se u saopštenju.

Iz SPC-a podsjećaju da je "prvi svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi", a "drugi ionako lišen apostolskog prejemstva, kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih, zbog čega Sveti arhijerejski sabor tu odluku carigradskog Sinoda smatra neobavezujućom za SPC".

"Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama", poručio je Sveti arhijerejski sabor SPC-a.

Sabor SPC predložio je Carigradskoj patrijaršiji i svim pomesnim autokefalnim pravoslavnim crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru "kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo Pravoslavne crkve i ubuduće izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto Pravoslavlje".

Dvodnevno vanredno zasjedanje Sabora SPC-a, koje je održano 7. i 8. novembra, bilo je posvećeno stanju na Kosovu i Metohiji, unapređenju školstva i prosvjete u SPC-u i crkvenoj krizi u Ukrajini poslije najnovijih odluka Carigradske patrijaršije.

U Sabor podsjeća da je svoje viđenje stanja na Kosovu i Metohiji, kao i perspektivu borbe za očuvanje "mučeničke srpske pokrajine u sastavu Srbije u uslovima neprestanih provokacija vođstva lažne države i stalnih pritisaka velikih zapadnih sila", predočio javnosti posebnim saopštenjem.

Iz Svetog arhijerejskog sabora SPC napominju da je, kada je riječ o unapređenju školstva i prosvjete u SPC-u, javnost o tome manje-više već upoznata.