latinica  ћирилица
12/11/2018 |  17:48 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Nastavljeno suđenje osumnjičenima za višemilionske krađe vozila i iznude

Čitanjem optužnice, pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje 25-članoj grupi osumnjičenoj za višemilionske krađe vozila i iznude na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Istočnog Sarajeva

Optuženi Srećko Trifković i Slaven Dakić u sudnicu su dovedeni iz sarajevskog pritvora gdje se nalaze od trenutka hapšenja koja su provedena nakon ubistva dvojice sarajevskih policijaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. sa Čitanje optužnice Tužilaštvo će nastaviti u četvrtak 15. novembra.

Višečlana grupa optužena je da je od 2011. do 2017. ukrala skoro 200 skupocjenih automobila. Koristeći savremenu tehnologiju, radiostanice podešene na policijske frekvencije optuženi su, u kratkom vremenu, obijali i odvozili ukradeno vozilo, uglavnom u pravcu Lukavice, Pala, Sokoca, Rudog, Zapadne Hercegovine i Srednje Bosne.

"Iznuđivali su novac za vraćanje vozila. Ako neko ne pristane onda su ukradeno vozilo rastavljali na autodijelove i prodavali na autootpade ili ilegalno prebacivvali preko granice u Srbiju", rekao je tužilac Tužilaštva BiH DŽermin Pašić.

Nedavno ubistvo dvojice sarajevskih policijaca, potonji policijski pretresi i hapšenja, za tužioca su dovoljan razlog da zatraži pritvor za optuženog Branislava Gordića. Zbog učestalih prijetnji, zastraživanja kao i paljenje automobila, zatražene su i mjere zabrane komunikacije svih optuženih sa svjedocima. Odbrana smatra da Tužilštvo neprimjereno koristi tragediju sarajevskih policajaca i optužene dovodi u neravnopravan položaj.

"Mislim da Tužilaštvo vrši značajan pritisak na Sud, ali i na odbranu koristeći tragediju koja se desila smrću ubistvom dvojice policjaca", smatra advokat Јoze Markića Nada Dalipagić.

"Teško je očuvati zdrav razum u svemu ovome kada imate na jednoj strani potrebu da pronađete izvršioce teških krivičnih djela koji se dovode u vezu sa automafijom, a sa druge strane očuvati ovaj postupak fer i pravičan. Јa sam apelovao da ipak zaštitimo ljude u sudnici", izjavio je advokat Enisa Mandala Vlado Adamović.

Tužilac je tri sata čitao optužnicu i nije završio nabrajanje svih pokradenih vozila. Prema navodima tužioca, optuženi su u uglavnom noćne akcije, kretali naoružani. Tako je u avgustu 2016. godine u razmjeni vatre sa policijom koja ih je spriječila u krađi, teško ranjen Sava Petričević iz Mokrog koji je kasnije preminuo od zadobijenih rana.