latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:01 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Inovatori - najbolji predstavnici Srpske

Od ideja sebi stvaraju poslove, poslodavcima profit, tržištu nova radna mjesta. Od njih korist imaju i država i privrednici. Inovatori – gdje god se pojave Srpsku predstave u najboljem svjetlu, ali i pored toga njihov pološaj prilično je loš, dok je podrška koju dobiju u nivou statističke greške. Kada ne bi bilo tako, baš oni, bili bi motor privrednog razvoja.

Novi način reklamiranja u marketima plod je domaće pameti. Malim uređajem, govornim automatom, inovator Nemanja Vujanić omogućio je emitovanje audio-vizuelnih poruka u marketima na jednostavan pokret potrošača. Iako danas prepoznata inovacija, priznaje da privrednike nije bilo lako ubijediti u njenu isplativost.

"Potencijalnim klijentima nudim čak besplatno da probaju i iskoriste to što sam ja napravio, da vide da li to njima donosi određene rezultate", rekao je Vujanić.

Uz Nemanjinu, privreda je prepoznala i pojedine ideje drugih inovatora, pa sada već brojne doprinose privrednom razvoju - od vjetroturbine, vakuum prese, nosača za LCD televizore, do onih iz oblasti organske proizvodnje, kakve su ideje Slavka Crnčića. Posljednja koju predstavlja je vlatkovački sir. 

"Inovacija se uvijek isplati. U stvari, ni jedan inovator ne gleda na to da li se isplati ili ne. To je jednostavno, kada počene da radite s tim, više ne možede da izađete van. Konkurencije nema", istakao je inovator godine za 2017. godinu Slavko Crnić.

Mogućnosti pretvaranja tehnoloških inovacija u generatore privrednog razvoja bila su tema Šestog međunarodnog naučno-stručnog skupa u Privrednoj komori Srpske. Učesnici kažu potencijale pojedinih inovacija domaća privreda je prepoznala, ali bi u većoj mjeri trebala i država.

"Imaju sluha i u konkretnom razgovoru sa autorom dalje se nastavlja taj vid saradnje. Mi imamo primjera da je potpisano dosta ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji", izjavio je Milovan Bajić iz Saveza inovatora Republike Srpske

"Iz tog razloga Privredna komora Srpske je jednu od aktivnosti za narednu ekonomsku politiku, odnosno Program ekonomskih regormi, predložila da se formira na nivou Republike Srpske naučno-istraživački centar koji bi bio isključivo u funkciji privrede", naveo je direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić.

Da bez inovativnosti privreda ne može značajnije napredovati stava je i potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca, Saša Trivić. Priznaje da preduzetnici često nisu spremni da preuzmu rizik ulaganja u novu inovaciju, ali tas odgovornosti prebacuje državi.

"Država može i treba podsticati inovativnost. Treba ovezbijediti, ja sam to negdje i napisao, značajnija sredstva za razvoj sekcija u osnovnim školama", poručio je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Za razliku od države i poslodavaca, ako se vratimo na aktere sa početka priče, oni će reći da je rješenje za kvalitetniji položaj inovatora, ali i veći zamah zasnovan na inovacijama u zlatnoj sredini. Da bi pamet bila na korist društvu, što nesporno može, više od sebe morali bi dati i država, ali i poslodavci.