latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:14 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Odežde Svetog kralja Milutina trajno izložne u hramu Hrista Spasitelja u Brčkom

12. novembar obilježava se kao dan Svetog kralja Milutina, iz svetorodne loze Nemanjića, čija je odežda, nakon 555 godina, izložena u Hramu Hrista Spasa u Brčkom.

Mošti Svetog Milutina, 1460 godine, prenesene su u Sofiju, u Crkvu Svetog kralja, kako bi bile sačuvane od najezde Turaka. Kroz istoriju je ostalo zabilježeno da je, za svaku od 40 godina vladavine, kralj Milutin podizao po jednu crkvu. Time je postao najveći ktitor Srpske pravoslavne crkve i zadužbinar srpskog roda.

Zahvaljujući predanom radu hadžija i svetogoraca iz Brčkog uz blagoslov episkopa Fotija, od 12. novmebra, prošle godine, odežde Svetog kralja Milutina iz svetorodne loze Nemanjića, trajno su izložne u hramu Hrista Spasitelja u Brčkom. 

"Radili smo tri godine . Nakon tri godine ispunila se ta naša želja, da konačno nakon blizu 600 godina, dođe u našu sredinu, srpsku sredinu odežda, Kralja Milutina", naveo je Željko Hadži Simić iz Brčkog.

"Evo sada je dio tog njegovg duha ovdje, sa nama kroz njegovu odeždu. Nadam se da će mnogim i ovdje pomoći, slaviti slavu Sv. Kralja Milutina, koja je baš danas na današnji dan", istakao je Marko Panić iz Udruženja svetogoraca Brčko.

555 srpskih generacija čekalo je na ovaj sveti čin. Entuzijazam, snaga volje, istrajnost i upornost, napokon donose i duhovno okrepljenje. 

"A posebno sada kada se slavi kod nas Srba ovdje u Republici Srspkoj, to je još veća čast. Posebno mi je zadovoljstvo, doći upravo, kada se slavi Sv. Kralj Milutin", izjavio je Svijetni Hadži Abadžić. 

"Ovo je druga odežda, koja je stigla ovdje u Brčko distrikt. Јedna će ostati ostati ovdje, nadam se vječno ,a druga će u Čović Polje", naglasio je Milan Hadži Tomić.

Do 1389. mošti Sv. kralja Milutina, počivale su u manastiru Banjska na Kosovu i Metohiji. Najezdom Turaka, sklonjene su u Trepču iz koje su 1460. prnesene u Sofiju, gdje i danas počivaju u crkvi Sv. kralja. 

"Mi nismo svjesni, možda jer živimo u ovom vremenu da je to zaista, jedna velika svetinja. Daće Gospod da ove odežde, koje se u ovom Svetom hramu u ovom kivotu nalaze, budu na ukrpljenje svim vjerujućim, ne samo ovih parohija, nego i šire", rekao je namjesnik u Hramu Hrista Spasitelja, Donji Brezik Brčko Vujadin Stanišić.

12. novembar - kada se i obilježava dan posvećen Svetom kralju Milutinu, - crkva Hrista Spasitelja u Donjem Breziku, kod Brčkog,od prošle godine obilježava kao predslavu.