latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:24 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Da li je francuski protokol ponizio Srbiju?

Dan nakon obilježavanja u Parizu 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata, pažnju medija u regionu i dalje privlači protokol i raspored sjedenja šefova država, posebno Aleksandra Vučića – predsjednika zemlje, koja je u ratu pretprjela najveće gubitke.

Dok je Vučić sjedio daleko od zemalja pobjednica, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači bio je pozicioniran iza ruskog i američkog predsjednika. Iako Vučić poručuje da protokol nije odraz odnosa snaga, francuski ambasador u Srbiji, zbog toga je uputio javno izvinjenje.

"Pariz više nije grad svjetlosti", "Crni veo preko istorije – francuska administracija zaboravila da oda zasluženu počast Srbiji", "Tači pored Putina". Ovo su naslovi srpskih medija dan nakon ceremonije u Parizu, na kojoj protokol Aleksandru Vučiću nije dodijelio mjesto uz šefove zemalja pobjednica, dok je Hašim Tači sjedio iza Vladimira Putina i Donalda Trampa. Vučiću je zbog toga stiglo izvinjenje od francuskog ambasadora u Beogradu, koji je istakao da je to što se desilo u Parizu, za žaljenje. 

"Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja. Ne znam šta se dogodilo", rekao je francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondolini.

Aleksandar Vučić se, putem svog tviter naloga, zahvalio Mondoliniju na poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama i najavio da će francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji bi Srbiju trebalo da posjeti krajem decembra, dočekati veličanstveno. Nakon ceremonije, istakao je da raspored sjedenja nije oslikavao odnos snaga.

"Čini mi se da sam sve vrijeme gledao u zemlju, ne vjerujući šta vidim ispred sebe i kakve je žrtve podnio srpski narod. Mislim da sam donio ispravnu odluku, da ne pravim skandale, da sačuvam poziciju Srbije i da na najbolji mogući način pozdravimo predsjednika Makrona", naglasio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Dok stručnjaci ocjenjuju pozitivnim to što je Aleksandar Vučić svoje lične emocije stavio u drugi plan, ostali su mišljenja da bi Francuska, ipak, trebalo da odgovori na pitanje – zašto srpski šef države nije sjedio na strani pobjednika?

"Јa nešto ne verujem u slučajnosti ni greške, jer je riječ o velikom skupu. Dužni su da nam daju odgovore. Možda mi pogrešno tumačimo da je riječ o skandalu i sramoti. Ako smo prešli preko incidenta zastave Kosova, preko ovoga mislim da ne bi trebalo da pređemo, u smislu traženja odgovora – zašto i kako?", istakla je član Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije Suzana Grubješić.

Iako je za Srbiju bilo neprijatno da ceremoniju gleda iz zapećka, cilj Francuza nije bio da ponizi Srbiju, kaže analitičar Vladimir Vuletić. Ipak, ostavlja mogućnost da neka vrsta političke provokacije postoji.

"Šta god da je, u svakom slučaju sve to nije bilo slučajno. Ali, to nije nešto što bi trebalo da bude u fokusu naše pažnje, treba da vidimo šta možemo da izvučemo kao pouke iz toga", dodao je Vuletić.

"Ne vjerujem da je Francuska htijela da nam šalje bilo kakvu poruku. Mislim da to treba posmatrati sa drugog aspekta. Mislim da treba gledati šta je i o čemu tamo razgovarano i kakav smo rezultat uspjeli da postignemo", poručio je diplomata Slobodan Raković.

Bila je to i prilika da Vučić sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovara o bilateralnim odnosima, a na kratko se sreo i sa ruskim i američkim predsjednicima. Pojedini politički analitičari su stava da je raspored sjedenja i te kako pokazao odnos Pariza prema nekadašnjim, ali i sadašnjim saveznicima.

Prilog iz Dnevnika 2 pogledajte i na RTRS Youtube kanalu: