latinica  ћирилица
13/11/2018 |  12:47 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Ćosić zahvalio organizatorima i učesnicima "Prvog kadra" na kreativnosti

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je danas gostima, učesnicima i članovima žirija 12. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" na energiji, kreativnosti i ljubavi koju su ugradili u ovu jedinstvenu kulturnu manifestaciju.
Prijem za goste, učesnike i članove žirija - Foto: SRNA
Prijem za goste, učesnike i članove žirijaFoto: SRNA

"Zahvaljujući grupi entuzijasta koja već 12 godina uspijeva da održava i razvija Međunarodni filmski festival `Prvi kadar`, mi ovdje u Istočnom Sarajevu uspijevamo da vraćamo kulturnu scenu, barem na planu filmske umjetnosti, na nivo koji smo imali mnogo ranije", rekao je Ćosić novinarima nakon prijema za goste, učesnike i članove žirija 12. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

Prema njegovim riječima, građani Istočnog Sarajeva naviknuti su na kulturna dešavanja i oni znaju da grade i da podrže razvoj kulture, kao i da uživaju u umjetnosti u ovom dijelu Republike Srpske.

On je ocijenio da je velika stvar i veoma ozbiljna činjenica da je "Prvi kadar" Istočno Sarajevo jedini filmski festival u Srpskoj.

Ćosić je posebno pozdravio ideju organizatora festivala da se ta jedinstvena manifestacija, u skladu sa nedavno potpisanim memorandumom o kulturnoj saradnji, paralelno održava i u Istočnom Novom Sarajevu i u gradu Zvorniku, naglašavajući višestruki značaj stvaranja takvih kulturnih mostova između lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

"Volio bih ako bismo bili u mogućnosti da naš festival realizujemo u što većem broju opština u Republici Srpskoj, ali i van njenih granica", poručio je Ćosić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora 12. "Prvog kadra", ali i predsjednik Saveza gradova i opština u Srpskoj.

On je izrazio uvjerenje da će nacionalno pozorište koje se, uz snažnu podršku republičkih vlasti, intenzivno gradi u Istočnom Novom Sarajevu već od iduće godini biti istinski hram kulture i umjetnosti.

Profesor Akademije umjetnosti iz Banjaluke Draško Gajić čestitao je "Prvom kadru" na 12. rođendanu i zahvalio na nagradi "Lik kneza Pavla", koju je ova institucija dobila povodom plodnog dvadesetogodišnjeg rada.

"Mi dugo sarađujemo, a posebno nas raduje pažnja koju festival posvećuje selekciji studentskog filma, jer to značajno podstiče rad i kreativnost mladih stvaralaca", naglasio je Gajić.

Članovi stručnog žirija 12. "Prvog kadra" Srđan Savić, Јelena Radenović i Čarna Manojlović, kao i drugi učesnici i autori filmova na festivalu odali su priznanje i zahvalili načelniku Istočnog Novog Sarajeva na bezrezervnoj podršci koju ta lokalana zajednica pruža "Prvom kadru".

Ovogodišnji "Prvi kadar" održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Prvi kadriraj!".

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.