latinica  ћирилица
13/11/2018 |  13:35 | Autor: SRNA

Privredna komora Srpske: Izmijeniti zakone o porezu na dobit i o doprinosima

Izmjene zakona o porezu na dobit i o doprinosima, rasterećenje rada i ograničenje javne potrošnje neki su od prijedloga Privredne komore Republike Srpske za program ekonomskih reformi 2019-2020. godina.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

Privrednici u izmjenama Zakona o porezu na dobit predlažu oslobađanje oporezivanja reinvestirane dobiti, brisanje odredbe kojom je uvedeno oporezivanje kamata, kao i definisanje diferencirane stope poreza s ciljem kreiranja uslova za povećanje plata zaposlenima u Republici Srpskoj i suzbijanja oblika sive ekonomije.

To bi značilo da poreski obveznici koji isplaćuju prosječnu platu do 600 KM mjesečno plaćaju porez na dobit po stopi od 20 odsto, za platu od 600 KM do visine prosječne plate u Srpskoj porez po stopi od 15 odsto, a za platu u iznosu većem od prosječne plate u Srpskoj plaćaju porez po stopi od 10 odsto.

Kada je riječ o izmjeni Zakona o doprinosima, predloženo je umanjenje osnovice za obračun poreza i doprinosa kod porodiljskog bolovanja na 50 odsto, a u rasterećenju rada predloženo je vraćanje opterećenja po osnovu poreza i doprinosa na nivo iz 2008. godine, odnosno na nivo do 50 odsto opterećenja na platu.

"Zakon o radu je neophodno rasteretiti davanja koje ne poznaje regulativa tržišnih ekonomija. Tu se, između ostalog, misli na pauzu koja ne bi trebalo da ulazi u radno vrijeme, obavezni regres za korištenje godišnjeg odmora trebalo bi da bude oslobođen plaćanja doprinosa. Potrebno je izmijeniti Zakon o praznicima radi smanjenja broja neradnih dana", navodi se u prijedlozima mjera Privredene komore koji su upućeni Vladi Republike Srpske.

U ograničenju javne potrošnje, privrednici su predložili reformu javne uprave, odnosno efikasnost i racionalizaciju troškova i broja zaposlenih, uvođenje sistema zapošljavanja stručnih, a ne podobnih kadrova, digitalizaciju uprave.

Predloženo je i restrukturisanje javnih preduzeća koje podrazumijeva efikasno, odgovorno i uspješno poslovanje, primjena pravila korporativnog upravljanja, zaustavljanje rasta troškova zdravstva i vezanje budućeg rasta za rast BDP-a i analiza mogućnosti finansiranja zdravstvenog sistema posredstvom poreza iz potrošnje.

Ovi prijedlozi se nalaze u okviru oblasti "poslovno okruženje" gdje je, između ostalog, predložena i analiza registra poreskih i neporeskih davanja, usvajanje zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju, zakona o preradi drveta, zakona o likvidacionom postupku, zakona o podsticajima, reforma Inspektorata Republike Srpske.

U okviru oblasti "tržište rada", privrednici konstatuju da je aktuelan nedostatak kvalifikovane radne snage i njen sve veći odliv iz Republike Srpske, te za zaustavljanje ovih trendova predlažu smanjenje oporezivanja rada, reformu obrazovnog sistema, efikasniji sistem stimulacije zapošljavanja i redefinisanje ključnih politika.

Smatraju da je potrebno kreirati sistemske mjere radi prevazilaženja problema odlaska građana u zemlje EU, odliva radne snage i nedostatka radne snage na tržištu, te sistemski podržati razvoj preduzetništva kod mladih kroz poreske olakšice.

Јedna od predloženih mjera je i redefinisanje uloge Zavoda za zapošljavanje, kao i usvajanje zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti što, između ostalog, podrazumijeva razdvajanje lica koja aktivno traže posao od onih koji su na evidenciji Zavoda radi ostvarivanja drugih prava, ali i brisanje sa evidencije nezaposlenih one koji odbiju posao.

Predložena je i izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju u pravcu rješavanja prava na zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica, odnosno preuzimanja evidencije o nezaposlenim licima koja ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, a nisu aktivni tražioci posla iz Zavoda za zapošljavanje Srpske.

"Da bi se problem nedostatka kadrova bar malo ublažio, neophodno je da sredstva Zavoda namijenjena za obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih lica u 2018. godini ostanu dostupna uz otvoren javni poziv sve do utroška sredstava, te da se omogići korištenje ovih sredstava i za zaposlene kod poslodavca u slučaju kada nema raspoloživih kadrova na Zavodu", navodi se u prijedlozima mjera Privredne komore.

Kada je riječ o oblasti "obrazovanje i vještine", poslodavci traže realizaciju Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju prema kojem se u srednjim stručnim i tehničkim školama može izvoditi dualni sistem obrazovanja, ali i da se upisna politika za srednje škole i fakultete kreira u skladu sa potrebama poslodavaca.

Predložena je i mjera ulaganja u opremanje srednjih škola, posebno stručnih, kroz zajedničko finansiranje Vlade, poslodavaca, lokalne zajednice i donatora, ali i osnaživanje praktične nastave iznalaženjem mogućnosti plaćanja učenika koji su na praksi kod poslodavaca uz ugovor između škole i poslodavca.

U prijedlozima Privredne komore Republike Srpske u oblasti "istraživanje, razvoj, inovacije, digitalna ekonomija" navodi se osnivanje naučno istraživačko razvojnog centra u funkciji povezivanja akademske zajednice i privrede, te razvoja novih proizvoda i tehnologija za potrebe privrede.

Privrednici smatraju da je potrebno stvoriti preduslove za osnivanje fonda za nauku i inovativnost koji bi predstavljao centralno mjesto za sva budžetska izdvajanja i ulaganja poslovnog sektora, a iz kojeg bi bili finansirani projekti primjenjivih istraživanja.

Predložena je i potpuna primjena Zakona o elektronskom potpisu, Zakona o elektronskom dokumentu i Zakona o elektronskom poslovanju, zatim informaciono umrežavanje institucija, kao i izrada strateškog dokumenta za prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju, sa naglaskom na razvoj sistema reciklaže.