latinica  ћирилица
13/11/2018 |  14:44 ⇒ 14/11/2018 | 09:08 | Autor: SRNA

Niže cijene goriva u Srpskoj ukoliko rafinerije snize cijene

Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj sniziće cijene goriva na benzinskim pumpama ukoliko rafinerije u okruženju snize cijene goriva, što se može očekivati, poručeno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima koja djeluje u okviru Privredne komore Republike Srpske.
Gorivo - Foto: RTRS
GorivoFoto: RTRS

Iz ove grupacije navode da se nizak životni standard građana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ne može porediti sa cijenom goriva, jer nafta u sve rafinerije u okruženju stiže pod sličnim uslovima, a riječ je o uvoznoj robi koja dolazi iz dalekih zemalja.

"Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj često idu nauštrb svoje marže da bi cijene goriva bile niže u odnosu na region, ali nije realno očekivati da posluju bez ili sa maržom ispod granice isplativosti", navodi se u saopštenju Privredne komore.

U saopštenju se navodi da je gorivo u Srpskoj i dalje najjeftinije u regionu, te da su novom korekcijom cijena distributeri u Federaciji BiH još viši sa cijenom od distributera u Srpskoj u prosjeku za oko sedam feninga po litru, dok su cijene goriva u regionu još veće od onih u BiH.

Iz Grupacije navode da distributeri u Srpskoj gorivo u većini nabavljaju u Rafineriji nafte Brod, ali da je nedavna havarija u ovoj rafineriji uticala da u njoj trenutno nije moguće nabaviti dizel gorivo, zbog čega su distributeri prinuđeni da dizelska goriva nabavljaju po višim cijenama u rafinerijama u okruženju, što utiče na krajnju cijenu goriva na benzinskim pumpama.

U saopštenju se pojašnjava da se maloprodajna cijena goriva sastoji od nabavne /rafinerijske/ na koju se dodaju akcize i takse i na kraju maloprodajna marža u koju ulazi cijena distribucije goriva, prevoza od rafinerije i troškovi rada benzinskih pumpi, a na taj zbir se obračunava PDV 17 odsto.

"Može cijena nafte i da padne, ali ako je kurs dolara visok, što je slučaj unazad dva mjeseca kada je dolar ojačao za više od deset odsto, rafinerija neće osjetiti pojeftinjenje, jer mora da kupi dolare po višem kursu", navodi se u saopštenju.

Iz Grupacije dodaju da je marža distributera uglavnom konstantna i iznosi između sedam i 12 feninga, u zavisnosti od regije u kojoj se benzinska pumpa nalazi, te da država profitira kada rafinerija podigne cijenu, jer se PDV plaća na rafinerijsku cijenu, ali i na akcize i takse.

"Maloprodajne cijene na benzinskim pumpama u BiH se formiraju slobodno, što znači da trenutno nema izgleda da država interveniše u smislu limitiranja maloprodajne cijene. Razlog za niže cijene je i jaka konkurencija uvoznika", navodi se u saopštenju.

Iz Grupacije zaključuju da će BiH neminovno biti prinuđena da uvede i nove poreze, kao na primjer obaveza držanja minimalnih zaliha za 90 dana potrošnje u odnosu na godišnju potrošnju, što će opet uticati na cijenu goriva na benzinskim pumpama.