latinica  ћирилица
13/11/2018 |  15:14 | Autor: RTRS

Ambasada Švedske u projektu pomoći unapređenja Poreske uprave

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini kroz projekat „Јačanje kapaciteta poreskih administracija u BiH“, u kojem učestvuje i Poreska uprava Republike Srpske, će i u budućem periodu nastaviti da pomaže poreskim upravama u BiH da unaprijede svoj rad, sa ciljem transformacije u moderne, pouzdane i uslužne poreske uprave.
Zora Vidović i Anders Hagelberg - Foto: RTRS
Zora Vidović i Anders HagelbergFoto: RTRS

Istaknuto je to na sastanku direktorice Poreske uprave Republike Srpske Zore Vidović sa ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom i njegovim saradnicima, koji je upriličen danas u Kabinetu direktorice Poreske uprave RS u Banjaluci.

Sagovornici su na ovom sastanku razmijenili informacije o tome kako teče implementacija projekta „Јačanje kapaciteta poreskih administracija u BiH“ na kojem rade članovi iz sve četiri poreske administracije u BiH, zajedno sa ekspertima iz Poreske uprave Švedske, a koji je finansiran od strane Ambasade Švedske u BiH.

Pored toga, na sastanku je bilo riječi i o tome koje su mogućnosti i izazovi za transformaciju i unapređenje kapaciteta Poreske uprave RS, ali i o mogućnostima implementacije novih ideja kroz ovaj projekat, uz uvođenje novih oblasti u projekat u budućem periodu.

Direktorica Vidović je naglasila da je ohrabrena dosadašnjom realizacijom projekta i izrazila očekivanje da će se on u narednom periodu još efikasnije realizovati, sa ciljem preuzimanja najboljih praksi od kolega iz Poreske uprave Švedske. Dodala je da se radi o veoma značajnom projektu, u okviru kojeg će Poreska uprava Republike Srpske usvojiti pozitivna iskustva od kolega iz Švedske i na osnovu tih iskustava unaprijediti svoj rad,

Inače, ovaj projekat će trajati tri i po godine, odnosno do 31. decembra 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 26.500.000 švedskih kruna (5,4 miliona KM) i finansira ga Švedska agencija za međunarodni razvoj – SIDA.

U toku 2015. godine stručnjaci iz Poreske uprave Švedske su sa zaposlenim u sve četiri poreske administracije u BiH identifikovali ključne oblasti koje su zajedničke za sve administracije u kojima se želi ostvariti napredak. Tada su identifikovane tri prioritetne oblasti na kojima će raditi posebno specijalizovani timovi iz Poreske uprave Švedske i poreskih administracija u BiH i to u oblastima:

-Promjena načina razmišljanja zaposlenih u poreskim administracijama
-Usluge poreskim obveznicima
-Upravljanje rizikom poreske discipline

U oblasti promjena načina razmišljanja zaposlenih u poreskim administracijama posebno se želi postići napredak u pravcu izgradnje povjerenja na relaciji poreska administracija – poreski obveznik, kao i promjena ponašanja poreskih službenika i jačanje interne komunikacije. Kada su u pitanju usluge poreskim obveznicima, osnovni cilj ove oblasti u okviru projekta je poboljšanje komunikacije sa poreskim obveznicima putem razvoja strategije usluga i to poput poboljšanja funkcije „Call centra“, uvođenja mogućnosti predispunjavanja poreskih prijava, odnosno takozvanog Pre-filling-a i slično. U trećoj prioritetnoj oblasti, koja se tiče analize rizika, želi se postići napredak u modelima upravljanja rizicima kako bi se pravilno selektovali obveznici koji ne izvršavaju svoje poreske obaveze na vrijeme, odnosno u zakonski propisanim rokovima.